En només pocs dies, Helena Garcia Melero ha estat testimoni de primera mà, al seu propi programa, Tot es mou, de dos anuncis d'adeu de dues persones molt estimades pels espectadors. Dos adeus, això sí, diferents. El primer, la setmana passada, l'adeu definitiu després de quaranta anys a TV3 d'un dels seus periodistes i presentadors més icònics i històrics, el gran Eduard Boet, que es jubila. Amb ell a plató, la Melero va recordar alguns dels programes als quals ha donat el seu talent i la seva cara i com van coincidir en un dels dies més difícils de la seva vida laboral, quan tots dos van ser els encarregats d'explicar la tragèdia de l'11 de setembre del 2001 amb l'atemptat a les Torres Bessones.

boet10
Helena Garcia Melero i Eduard Boet al 'Tot es mou' / TV3
boet2
Helena Garcia Melero i Eduard Boet al 'Tot es mou' / TV3

L'adeu d'avui ha estat també un adeu professional, tot i que no un adeu a tota una vida laboral, però sí a una bona part d'ella. Les últimes hores, la televisiva xef del programa, la Maria Nicolau, feia un anunci que sorprenia els seus seguidors a xarxes: "Demà us he de dir una cosa i estic nerviosa", anunciava ella. I demà ja és avui.

tuit maria nicolau
Maria Nicolau / Twitter

La Maria, que ens va enamorar quan la vam conèixer a El Foraster, el dia que Quim Masferrer va visitar Vilanova de Sau, i se la va trobar fora del restaurant on treballa, a la part del darrere, al jardí, remugant: "Venen els clients al restaurant i surten al meu jardí a prendre la fresca i tiren els escuradents, els palillos, per terra". Fins el gorro dels domingueros incívics. "Ja està bé que vinguin i ens donin feina, però es pot ser dominguero i ser civilitzat. Per favor! De porc i de senyor se n'ha de venir de mena, i es pot sortir un diumenge a dinar i llençar això a les escombraries". Després, cada migdia ens desperta un somriure al Tot es mou, cuinant al costat de la Melero.

foraster sau maria3
Quim Masferrer i Maria Nicolau a 'El Foraster' de Vilanova de Sau / TV3
melero i maria nicolau
Helena Garcia Melero i Maria Nicolau al 'Tot es mou' / TV3
melero i maria nicolau2
Helena Garcia Melero i Maria Nicolau al 'Tot es mou' / TV3

"Estem tots una mica nerviosos, inquiets pel que puguis explicar-nos", li diu l'Helena a la Maria, que per un dia, no estava tan riallera com de costum, sinó més aviat nostàlgica i amb un nus a la gola. I és que la Maria deixa una feina que ha estat més que això, ha estat la seva vida: "Fa temps que això es va bullint, i ha arribat el dia. La meva vida ha canviat moltíssim els darrers anys, i he d'escollir. Canvio de camí. N'agafo un que s'ha obert i que em fa moltíssima il·lusió". Quin camí s'ha obert? Quin deixa?: "Fa 25 anys que faig de cuinera, vaig començar amb 14 anys. 25 anys que estimo aquest ofici, que m'ho ha donat tot... però el 31 de març serà l'últim dia d'El Ferrer de Tall. Estic trista. Queda l’espai perquè algun artesà decideixi fer-s’ho seu, s’acoblin i naveguin". Deixa el restaurant de la seva vida, al qual va arribar fa sis anys.

melero i maria nicolau3
Maria Nicolau al 'Tot es mou' / TV3
21107461 1606671306043668 8140538875190706176 n
Maria Nicolau a 'El Ferrer de Tall' de Vilanova de Sau / IG
20686414 326961924415784 7272106813040885760 n
Maria Nicolau a 'El Ferrer de Tall' de Vilanova de Sau / IG

"Al restaurant es requereix que la persona hi sigui, s'hi ha d'estar, s'hi ha de cuinar. Perquè si no, les coses s'acaben difuminant". Després d'arribar "de rebot i com per accident" al restaurant, està profundament agraïda als seus propietaris. "M'hi he sentit a casa, hem fet equip, hem fet família, a les bones, a les dures i a les madures". I què vindrà ara?: "Projectes al davant que em fan il·lusió, pels quals fa anys i panys que treballo. Ara em sento amb el dret de dir: 'Ho he de provar'".

Molta sort en tot el que decideixi provar la Maria. De moment, seguirem gaudint-la quan vagi al programa de la Melero. I no es preocupin que tot i no comptar amb les seves mans prodigioses i el seu talent als fogons, si passen per Vilanova de Sau, no ho dubtin ni un segon: aturin-se a El Ferrer de Tall, que seguiran tastant plats absolutament celestials. No se'n penediran.