Una de les feines més apassionants que ens venen al cap si ets periodista és, sens dubte, la de corresponsal. Una feina dura, de dedicar-li moltes hores, sovint, desagraïda, havent de picar pedra per aconseguir exclusives en un país que no és el teu, vivint en soledat molt de temps, especialment els primers anys de nou destí. Sí, és tot això, però també és una feina apassionant, que cap dels corresponsals que l'ha fet, ho canviaria per res del món, descobrint noves cultures i vivint l'experiència al màxim.

Des de fa uns quants anys, ni més ni menys que set, en Manel Alías ha viscut el que se sent com a corresponsal de TV3 en un país apassionant com Rússia. El periodista de TV3, cara habitual en connexió amb els TN quan passa alguna cosa en el país que li ha tocat cobrir durant tant de temps, ha arribat al moment de dir adeu al Kremlin, a la plaça Roja o al Museu de l'Hermitage, i adeu a explicar tot el que passa al govern de Putin o qualsevol affaire social de magnitud.

manel alias rac1

Manel Alías / Anna Solé Sans

També, però, ha arribat l'hora de dir adeu a experiències com la de viure a -54 graus, com quan va anar a visitar el lloc més fred del planetaOymyakon, a l'est de Sibèria oriental. Un lloc gèlid amb temperatures extremes i amb el terra permanentment glaçat, on va mostrar que per clavar un clau, si no tens un martell a mà, en tens prou amb un plàtan. Brutals imatges:

Perquè ara, després de 7 anys, Alías se'n torna a casa. Ell mateix ho ha explicat a El Suplement de Catalunya Ràdio, el programa de Roger Escapa on ha fet alguna confessió commovedora: "Deixo la corresponsalia de Moscou. Obertament encara no ho havia explicat. Normalment els corresponsals estem pensats perquè hi siguem 4 o 5 anys. Jo gairebé fa 7 anys que hi sóc i sabia que tard o d'hora se m'acabava".

Per què ara?: "El moment ha arribat ara també per una sèrie de qüestions personals i ha arribat el moment de tornar cap aquí". El presentador li recorda que no és una corresponsalia que acostumi a tenir molts pretendents...: "De fet, no existia com a corresponsalia. Van tenir molt bona vista obrint-la el 2015, just després de l'annexió de Crimea el 2014 , que va canviar el panorama rus. He viscut amb el Putin més dur que hi ha hagut amb els seus 20 anys de poder".

alias

Enrere queden experiències increïbles, com el que va viure només aterrar: "Jo no he fet ni la mili, i la primera setmana d'estar a Rússia em vaig trobar amb un conflicte de veritat: em vaig trobar com si d'aquí a l'edifici del davant, va caure un projectil i veure tot el que es desenvolupava en aquell moment. Era com una pel·li que era de veritat i que em tocava explicar-la".

manel Alías

Manel Alías / TV3

Alias també ha parlat de la vessant personal, comentant com va començar una relació amb una persona que ja tenia un fill"Com qualsevol que comença una relació així, tens moltes pors. Com em rebrà? En sabré o no fer de pare? Per mi va ser el meu fill des del primer moment, i aquesta és una altra de les coses que m'ha ensenyat Rússia, com de carinyosos són, com de bones persones són des del principi. Jo tenia moltes pors amb 40 anys i el Prokhor me les va treure sent simplement un nen que em volia estimar".

Molta sort en la seva nova faceta. Segur que amb el seu talent, professionalitat i amb la seva família, aconseguirà el que es proposi. Enrere, però, queden set anys meravellosos que mai no oblidarà.