Eurovisió torna a Malmö. Una dècada després que Loreen ja portés el festival musical a la ciutat sueca, la cantant ho ha tornat a fer. La seva victòria a l’edició d’enguany amb la cançó ‘Tattoo’ –convertint Suècia en el país que més cops ha guanyat Eurovisió, juntament amb Irlanda– significa que la competició tornarà a ubicar-se l’any vinent al país nòrdic. I Malmö s’ha sabut imposar a Estocolm i Göteborg, els dos centres urbans de referència, per registrar una nova victòria per a la ciutat underdog. Tot i ser el tercer municipi més gran, Malmö és força desconeguda fora d’Escandinàvia. La pròxima edició d’Eurovisió serà una nova oportunitat per donar-se a conèixer.

El fet que sigui Loreen la cantant que ha atorgat a Malmö el testimoni del festival musical funciona com una bona metàfora. Tot i haver nascut a Estocolm, l’artista és d’ascendència marroquina. I precisament la pròxima seu d’Eurovisió és un gran exemple de diversitat i acollida. Els seus habitants són de 179 nacionalitats diferents, i més de la meitat de la població té almenys un progenitor nascut fora del país. Només cal recórrer alguns dels barris perifèrics de la ciutat per adonar-se de la gran varietat de cultures que hi coincideixen. No és difícil passejar-se per Rosengård i trobar-se un restaurant indi, un supermercat xinès i un establiment de menjar ràpid turc, un al costat de l’altre, o paradetes de diversos orígens al mercat de Möllevångstorget.

La diversitat també beneficia el paladar, perquè aporta una varietat d’aliments i plats estrangers a una cuina sueca força tradicional i amb poca varietat. Com a ciutat portuària, Malmö compleix els estereotips culinaris del país: les arengues, el salmó i les gambes són habituals. A qualsevol IKEA de Catalunya també hi trobaràs el plat propi per excel·lència, les mandonguilles amb puré de patata. Però no es pot marxar de Malmö sense degustar la carn d’ant, fàcil de trobar a la majoria de restaurants. Si prefereixes alguna cosa més tranquil·la, sempre pots fer una fika, és a dir, aturar-te a una cafeteria per prendre un cafè i una pasta i senzillament descansar.

Eurovisió amb tulipes

També pots relaxar-te en un dels nombrosos parcs de Malmö, si la temperatura ho permet. El bon temps de l’estiu convida a passejar-te pel Pildammsparken i el Slottsparken, i si tens sort t’hi trobaràs una gran varietat de flors –de fet, l’edició d’Eurovisió de l’any vinent, a mitjans de maig, coincideix amb l’època de floració de les tulipes–. Tot i tenir pocs indrets turístics, la costa té platja i passeigs per veure la posta de sol per sobre del mar.

I és que Malmö és una ciutat eminentment industrial, crescuda al voltant de l’immens port que comunica Suècia amb Europa i la resta del món. No és fàcil deslligar-se d’aquesta etiqueta, i Malmö continua encara estretament vinculada al sector del transport marítim i la pesca. Però hi ha hagut vies d’escapatòria. Zlatan Ibrahimović, de família bosniana-croata i refugiada de guerra, va posar la ciutat al mapa internacional, debutant al Malmö F. F. abans de fer el salt al futbol de primer nivell. L’exblaugrana continua sent un ídol, un referent per als més joves fills de migrants. I el pont que uneix la tercera ciutat sueca i Copenhaguen, una obra mestra d’enginyera, ha estat el protagonista de la famosa sèrie escandinava de detectius El Pont, que l’ha convertit en una icona. Ara, Malmö també serà sinònim d’Eurovisió.