L'independentisme internacionalitza el procés amb una conselleria d'Afers exteriors i amb un president a l'exili, però qui més fa per difondre el conflicte català és la TV. I no només els informatius. Un afer com la independència, que porta anys a les portades, havia d'acabar incorporant-se a les sèries polítiques nord-americanes. La millor de les que s'emeten actualment és Madame Secretary. L'actriu Tea Leoni interpreta la Secretària d'Estat nord-americana, l'equivalent a un ministre d'Afers exteriors. Com la Hillary d'Obama. I ara que en la ficció negocien la independència de Kosovo, hi surt Catalunya i el seu minstre poruc d'Afers exteriors. Aquest és el fragment:

El tuit de la cadena CBS ja és prou significatiu de com veuen Espanya: "Serà capaç la Secretària d'Estat d'escalfar els peus freds d'Espanya? Feu un cop d'ull a l'episodi nou d'aquesta nit!". I apareix la política al llit parlant per telèfon amb el seu ajudant que li diu: "Kosovo i Sèrbia accepten els termes però Espanya s'ha retirat. Al ministre d'Exteriors li preocupa una possible impuls a la independència de Catalunya si s'arrisquen a legitimar una república dissident". Josep Borrell vetant una iniciativa nordamericana per impulsar el reconeixement de Kosovo per por a que s'encomani a Catalunya? No és pas ficció. L'ajudant diu que ho parlarà amb la representant espanyola: María Ayala. Una "ajudant" de Borrell?

Busquen una actriu baixeta, grassoneta, mexicana i que es fa dir María. Més tòpics impossible. Així veuen als EUA la política espanyola i Borrell vetant tot quan territori del planeta vulgui autodeterminar-se.

borrell EFE

EFE

El capítol, que es podrà veure a Movistar series, cita el referéndum del 1-O i les manifestacions multitudinàries a favor del dret a decidir dels catalans. Borrell ja s'ha donat de baixa com a abonat d'aquesta TV de pagament. Amb Antena 3 ja fa.