L'últim Sense ficció de la temporada a TV3 acaba amb un reportatge que parteix d'una premissa molt suggerent: quan la plana de Vic va revolucionar l'escena musical. El documental recorda bandes i figures essencials de la música a Catalunya com Duble BubleEl Último de la FilaLoquillo y los Trogloditas o Sau,  sorgeixen d'Osona. 

El que es va detectar de seguida és una desproporcionada presència en el documental de Loquillo. Serà per la seva loquacitat o perquè els autors del reportatge el saben estrella, però l'audiència de TV3 no es va trobar a gust del tot amb el seu bilingüisme permanent. Loquillo es passava al castellà d'una manera inusual. Massa per als tuitaires.

loquillo TV3

Loquillo a TV3

És una bona notícia que Loquillo, nascut al Clot, sigui entrevistat per TV3, però hi ha cert perfil d'espectador que l'espera amb les urpes a punt. Ja va passar amb el Sense ficció sobre Joan Manuel Serrat i ara amb el sempre expressiu Loquillo. Aquest és un recull dels tuits més crítics:

"Volen parlar del rock a Osona i porten... Loquillo.  El 155 ha arribat a TV3 per quedar-s'hi", Es veu que amb els anys, el Loquillo ha oblidat com es parla el català.. quina pena fan, per favor..", "Ostres, i quan no hi pensa, li surt en català! Llavors, s’autocorregeix, i torna al castellà.. patètic",

"Recorda que es va declarar simpatitzant de C’s", "Surt en Loquillo a TV3 i diu que Vic no ha sabut aprofitar el seu potencial musical. I jo que em semblava recordar que justament el Mercat de Música Viva de Vic va néixer en bona part per i per a això", "M’ha agradat molt, menys el Loquillo, que es creu el centre de l’univers"...

tuit

loquillo TV3 perfil

Loquillo torna a TV3

Manolo García, que té un accent encara menys osonenc que El loco però parla tot el reportatge en català. Demostra que el que compta no és parlar-lo millor o pitjor, amb més o menys pronoms febles, sinó voler-lo parlar.

manolo garcia tv3

Manolo García, TV3

L'audiència era molt esperada. El reportatge era brillant, molt ben pensat i realitzat, però com respondria l'espectador tipus de TV3 era una incògnita. La resposta és no gaire bé: va ser el dissetè programa més vist del dia, amb un correcte 9,3% 186 mil espectadors.

Al prime time va quedar per sota de la final de Masterchef, 23,3% i del culebrot turc d'antena 3 Mujer 14%:

audiencia TV3

Audiències dimarts Catalunya, font: Kantar Media

El reportatge, una co-producció d'Astronaut Films, Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, val molt la pena i es pot recuperar a TV3 a la carta clicant aquí. I sí, Loquillo va fer de Loquillo. 

------

Argument:

A finals dels anys vuitanta, la comarca d’Osona va viure una onada musical que algú va batejar com el “Liverpool català”. Aquell esperit torna a sonar amb força, amb noms com Núria Graham, Oques Grasses, Joana Serrat, Els Catarres, Nyandú o La Iaia. El documental “Liverpool català. Boira, sants & rock’n’roll”, dirigit per Dani Feixas, explora les causes d’aquest fenomen cultural.

A partir dels anys seixanta i setanta, a l’Estat espanyol va començar una transformació protagonitzada pels joves de l’època, que rebien moltes influències culturals i musicals arribades des del Regne Unit, França o els Estats Units. A Catalunya, això va agafar cos en forma de Nova Cançó, Ona Laietana i Canet Rock, entre d’altres.

Vic i la comarca d’Osona, referència de Catalunya culturalment i musicalment. A partir d’aquesta premissa, el documental convida músics de les dues etapes a reflexionar sobre l’ofici de músic i l’evolució de la música durant aquests últims 40 anys.