La setmana passada, unes paraules de Laura Rosel a primera hora del matí de divendres van sacsejar els mitjans. La presentadora i directora d'El matí de Catalunya Ràdio li picava el crostó al metge infectòleg Oriol Mitjà pels seus comentaris sobre la gestió de la pandèmia per part de la Generalitat. L’especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol va carregar durament contra el Govern, la consellera de Salut i la classe política, un dia abans a Planta baixa: A la consellera Alba Vergés li falten coneixements en medicina i en salut pública, i li falta humilitat per escoltar els experts que en saben” o “centenars de morts es podien haver evitat si no hagués estat per les polítiques governamentals fluixes” van ser algunes de les crítiques del doctor.

oriol mitja mirant la tele

Oriol Mitjà (TV3)

Des dels micròfons d’El matí de Catalunya Ràdio, Rosel no es va mossegar la llengua: "El que no ajuda gens, ni a l’estat d’ànim, ni a la confiança en el sistema, són declaracions com les de l’Oriol Mitjà acusant el Govern d’incompetent i de tenir un lideratge fracassat. Fins i tot assegura que es podrien haver evitat morts, és una acusació molt greu”, començava a les vuit, per, després, emular Jordi Pujol amb una de les seves frases mítiques: “I la gent del carrer no té ni idea de si Mitjà té raó o no, de si el Govern ho fa millor o pitjor... Només sap que porta un any molt complicat, amb tot de cap per avall, quedant-se a casa, patint, fent una vida no normal, en molts casos amb familiars malalts o morts, molts altres sense feina o amb un ERTO...  Prou desconcertant és tot plegat per haver d’escoltar ara un dels metges de la pandèmia carregant-se la confiança en el Govern, sigui del color que sigui, sigui veritat o no. Ara això no tocava”.

Laura Rosel

Laura Rosel (Catalunya Ràdio)

La resposta de Mitjà, demolidora:

Després dels retrets, el retrobament cara a cara. Gairebé una setmana després, Laura Rosel ha preferit no dir res al respecte i convidar directament Mitjà al seu programa.

rosel i mitja

Laura Rosel i Oriol Mitjà (Catalunya Ràdio)

A tres quarts de nou del matí, periodista i metge han intercanviat impressions. Però ni l'un ni l'altre han volgut fer referència sobre l'estira i arronsa només començar. Rosel el presenta i li fa broma: "el veig amb l'ordinador portàtil davant el micro, no sé si estar tranquil·la o no...". Mitjà es justifica: "sí, sempre miro d'anar prenent notes". Després, tots dos entren en matèria sobre la segona onada del virus: "està sent dolenta i pitjor pel que pensàvem que havia de ser".

"Què està fallant?", pregunta Rosel. Mitjà: "no estem fent estratègies amb prou intensitat. Ara estem aplicant estratègies massa febles, diagnosticant només casos ja actius. Per això he estat crític i compareixo avui. No s'han utilitzat eines adequades. Per què critico el departament? Jo vaig demanar el màxim suport de totes les forces polítiques, perquè mai he simpatitzat amb cap partit polític, sempre he estat científic. En definitiva, en algun moment de crisi no es va saber arribar a acords que desbloquegessin la creació d'un comissionat". Rosel li pregunta si li han ofert entrar al govern... "Em van oferir entrar al govern amb un càrrec no polític i jo el vaig rebutjar perquè no es donaven les condicions mínimes de neutralitat política. Vaig fer un pla per guiar les estratègies, 'Reactivar Catalunya'. No demanàvem la lluna, sinó que desenvolupessin les eines de traçabilitat per detectar contactes. M'han acusat d'utlitzar la ciència per atacar altres científics".

oriol mitja

Oriol Mitjà (Catalunya Ràdio)

Cap al final de l'entrevista, l'única referència de tots dos a la polèmica de divendres. Diu Mitjà: "Suposo que hi ha persones que pensen més en la diplomàcia, el corporativisme... També hi ha un component generacional en que hi ha maneres diferents de treballar. jo opto més per la transparència per evitar danyar la democràcia. Els líders interns dels partits han pres massa protagonisme, i han bloquejat decisions entre uns i altres, se'n diu partitocràcia. Els mitjans teniu la responsabilitat d'exercir un contrapès als poderosos". Resposta de Rosel: "Exacte... Els mitjans tenim dret a fer aquest contrapès... i dret a fer crítiques, també... sempre des del respecte, oi? I no deixarem de fer aquesta funció de fiscalitzar el poder sigui del color que sigui". I declaració final d'intencions de Mitjà: "La meva prioritat és la ciència. I quan calgui opinar, ho faré, però intentaré evitar estar en foc creuat de dues forces".