Tens més de 40 anys i ja et perds amb el tema de les xarxes socials? Tranquil, no estàs sol al món. Fins i tot els menors de 30 la pateixen. I a més a més, algú que domina l'entorn virtual a la perfecció. Si més no, se li suposa: ha aconseguit fer de plataformes com Instagram la seva manera de guanyar-se la vida. És el que li ha passat a Laura Escanes: una estrella de les xarxes, però que amb 25 anys està pagant 'la novatada' a l'espai més de moda entre els adolescents i gent de 20 i pocs. No coneixia les regles del joc i s'ha vist en fora de lloc.

Efectivament, parlem del TikTok. Potser per reinventar-se, potser per empescar nous seguidors en aquest ecosistema, però el cas és que la dona de Risto Mejide i mare de Roma ha actualitzat el seu currículum i ara penja vídeos en els que balla diferents fragments de cançons trencapistes. En trobem un munt d'ells en els que ofereix la seva particular coreografia, el que nomena com a 'trends de baile'. Ella es deixa anar amb el ritme i poc més, però ves per on que la maquinària censora de la plataforma no l'ha trobat apropiat per compartir-ho públicament. Vídeos com aquests:

@lauraescanes

Jaja no ka pasao | dc: @its.bellido ##fyp ##parati ##fy

♬ Rakata - Original Elias & Moncho Chavea & Yotuel

Efectivament: no veiem quina norma ha pogut infringir la Laura enlloc. Però ha traspassat alguna línia vermella, desconeguda per a la catalana i exindepe, perquè TikTok ha tret la destral i l'ha bloquejada sense miraments. Concretament per un que ha tornat a compartir via stories a Instagram, un entorn molt més amable per a ella i en el que és una estrella amb 1,7 milions de 'fans'. Escanes ho explica amb sorpresa, al·lucinada per la dràstica mesura que ni entén ni comparteix: "¡Me han bloqueado la cuenta! Porque soy demasiado sexy..." Ho diu fent broma, aclarint el motiu que li han argumentat, però sense combregar amb el càstig: "Por incumplir las normas. Luego ves cada cosa por ahí que... Que me bloqueen a mí,​ por hacer 3 bailes tontos...".

S'ha de dir, però, que l'advertiment no ha estat gaire greu, perquè el seu compte és visible als usuaris i allà trobem publicacions idèntiques, però permeses pels Torquemades dels algoritmes. Potser és una targeta groga sense més importància, però és una eina de treball, i si li barren el pas, malament. I per cert: Escanes té raó: de vídeos que haurien d'estar prohibits, plens de masclisme, homofòbia i bajanades de diferents tipus surten com bolets. La darrera moda: jovenalla que va de 'macho men' vantant-se de les seves conquestes mentre denigren la dona amb aquella alegria. Un clar exemple de com està el món.

 Laura Escanes video censurada Tik Tok IG

Laura Escanes video censurat a Tik Tok / IG

Laura Escanes alucinando IG

Laura Escanes al·lucinant / Instagram

La tecnologia avança a velocitat de vertigen, i les noves generacions adopten nous llenguatges, formes i espais per interactuar i comunicar-se. Ara bé, entre bambolines i manant sempre trobem als mateixos, mira quina casualitat: troglodites, però ara enganxats al mòbil.