D'entre tots els guardonats als Premis Ondas que s'entreguen aquest dimecres, la persona que pot presumir de tenir ja més d'un, de dos, de tres i de quatre cavallets alats és Julia Otero. La periodista gallega ja en suma cinc, amb el que rebrà pel millor programa especial de ràdio: "Tenia dos de tele i dos de ràdio, o sigui que acabo de desempatar", deia la guanyadora amb un somriure d'orella a orella al Palauet Albéniz de Barcelona, abans de recollir el Pegaso a la gala del Liceu.

IÑAKI GABILONDO JÚLIA OTERO JORDI BASTÉ - ROBERTO LÁZARO_03

Roberto Lázaro

El seu "El gabinete" a Julia en la onda, a Onda Cero, és una de les seccions més longeves de la radiodifusió, "fa més de vint anys". Un espai que fomenta la participació dels oients i l'ús de la paraula com a vehicle de conversa cívica, amb grans dosis d'humor i autocrítica: "Allò que es podria fer a la vida perfectament, oi?" . Una Otero que ja se la veu que a irònica i mullar-se no la guanya ningú. Fa anys que diu el que pensa sense temors al què diran o al què pensaran. I unes qualitats, sobretot autocrítica i civisme, que li falten al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats: "Jo al meu 'Gabinet' he tingut parlant alhora la Pilar Rahola amb el Sánchez Dragó, Luis Racionero, Antonio Baños. Fins i tot, de vegades es produïen aliances insospitades en funció de quin fos el tema".

JÚLIA OTERO DARÍO PORRAS - ROBERTO LÁZARO_01

Roberto Lázaro

"Per desgràcia a Catalunya, tot gira al voltant del tema identitari i el món està dividit en dos bàndols, però en d'altres temes hi ha molts matisos", considera una Otero que és conscient que a Catalunya tot ho mou el procés. Amb zascas a banda i banda. Pels indepes, "Algú haurà de dir aquí que no és possible el que van prometre. Ni possible, ni factible, ni just, perquè no arriben a la meitat de la població", o pels unionistes, "algú haurà d'explicar allà que s'ha de negociar i s'ha de pactar". Un pols on ningú vol perdre: "el que ho faci aquí i allà, perdrà les eleccions. Ens falten líders que estiguin disposats a perdre les pròximes eleccions. No en conec a cap. I tu?". 

otero rivera3

Antena 3

Un d'aquests líders és Albert Rivera, a qui va pentinar recentment quan va anar al programa de Pablo Motos. "Cadascú parla pensant en la seva parròquia, ell també, i es cometen moltes irresponsabilitats. Provocar incendis en el moment que estem vivint des de fa quatre anys, és una gran irresponsabilitat. Però no estic segura que ho acabin pagant a les urnes. Les pagarà el país". Irresponsabilitat que també ve per part d'alguns comunicadors, com Hermann Terstch, que va dir d'ella, de Buenafuente, d'Évole o de Griso que "todos los medios nacionales están copados por locutoras y chistosos, analistas y presentadores, catalanes de profesión y de vocación antifacha y anticaspa". I ella respon: "En aquesta guerra hi ha molts soldats i moltes trinxeres".

vox cavall

VOX

Un altre dels polítics dels que opina és algú que aquesta setmana ha cavalcat a lloms d'un animal com l'estatueta que avui aixecarà la periodista. Un Santiago Abascal, a punt per a la reconquesta, que li genera en Otero una reacció contundent: "no penso fer-li el joc, l'estem engreixant parlant cada dia d'ell. No li regalem minuts de glòria. És un spot que es fa per ensenyar-lo i comentar-lo i que ens posem les mans al cap. Encara no ha arribat al Congrés. Quan arribi, si arriba, ja en parlarem. De moment és una força extraparlamentària, com el PACMA. Per què no traiem imatges seves?".

JÚLIA OTERO - ROBERTO LÁZARO_03

Roberto Lázaro

Julia Otero torna a guanyar un Ondas i els Ondas tornen a Barcelona, després de passar per Sevilla l'any passat, pel tot el que es va viure durant la tardor del 2017 a Catalunya: "Empresarialment i políticament, hi havia moltes ferides obertes i van tenir por de córrer algun risc. Jo no crec que hagués passat res, però puc estar equivocada. Suposo que no va ser una decisió arbitrària i ho van preguntar a qui ho havien de preguntar".