Els feliços anys 20 no ho estan sent gens ni mica per a Josep Maria Bartomeu. L'encara president del FC Barcelona afronta la pitjor crisi institucional que ha travessat el club en molt de temps. De moment, aferrat ben fort a la cadira. Ni l’humiliant 2-8 de semifinals de la Champions amb el Bayen de Munic, ni ara el burofax de Leo Messi anunciant que vol plegar no li han fet prendre la decisió definitiva d’abandonar el càrrec. Però si l’adeu del crac argentí suposa un daltabaix que el col·loca entre l’espasa i la paret, l’annus horribilis de Bartomeu començava molt abans amb un aspecte que no té res a veure amb el futbol: el divorci amb la seva exdona, Marta Frías.

Bartomeu Barca EFE

Josep Maria Bartomeu, entre l'espasa i la paret després de l'anunci de Leo Messi | EFE

Bartomeu i Frías van separar-se el 2018 després de vint anys de casats i dos fills en comú. El que en principi semblava una ruptura amistosa no ho va ser gens, i les coses es van tòrcer encara més quan el president del Barça va refer la seva vida amb una altra parella. “La mujer y los hijos han sufrido mucho”, assegura Sílvia Taulés a Vanitatis de fonts properes a l’exmatrimoni. Es tracta del mateix mitjà que va revelar, mesos enrere, que Frías li havia reclamat 4 milions d’euros pel divorci. Una xifra que Bartomeu va negar-se a assumir i que els ha acabat enfrontant als tribunals, en un judici que va començar a principis de març d'aquest any, abans de la declaració de l'estat d'alarma, i que encara no s’ha resolt.

bartomeu premis LFP

Josep Maria Bartomeu i Marta Frías, enfrontats als tribunals pel seu complicat divorci. Ella li reclama 4 milions d'euros | laliga.es

Però la batalla legal entre Bartomeu i Frías amenaça de no ser l’única que el president blaugrana encari aquest any. Després del comunicat de Messi sobre la seva marxa, els serveis jurídics del club rebutgen que se’n pugui anar gratuïtament i apel·len a una clàusula de la rescissió del contracte per la qual hauria de pagar 700 milions d’euros.

messi derrotat EFE

Els serveis jurídics del club argumenten que Messi no pot marxar sense abonar 700 milions d'euros per la rescissió del contracte | EFE

Mentre els culers s’indignen i el club s'ensorra, Bartomeu continua mirant cap a un altre costat com si la cosa no anés amb ell. Potser pensa que, com a la sèrie de dibuixos animats Doraemon, que tot plegat és un somni (o un malson, més aviat) i que en qualsevol moment despertarà. Per algun motiu l’anomenen Nobita. Però no, això és la vida real i el millor que pot fer és posar-s’hi de cara i acceptar que ja ha arribat l’hora que qui s’acomiadi sigui ell mateix. Pel bé del Barça. Adeu, Bartomeu.