Dissabte d'estrena a Catalunya Ràdio. I de moment, una reflexió sobre el programa El Suplement que ha començat aquest dissabte a l'emissora pública catalana amb Roger Escapa al capdavant: el periodista sap que no hi ha res millor per un inici que comptar amb persones de la talla professional de Josep Cuní, que, precisament, va ser l'arquitecte de la graella de l'emissora fa uns anys. 

cuni escapa3

@elsuplement

Amb ell, Escapa ha iniciat aquesta nova etapa del programa fent una repassada de l'actualitat política i també de la mediàtica, especialment pertinent després de les crítiques dirigides cap als mitjans de comunicació públics catalans.

rivera arrimadas tv3

TV3

Evidentment, la crítica d'Albert Rivera a Lídia Heredia a Els Matins acusant TV3 de "Mentiu, sou un aparell de propaganda independentista. TV3 insulta els líders de la oposició, ens titlla de ser d'extrema dreta", ha estat tractada abastament en la conversa amb algú que durant molts anys va dirigir i presentar, precisament, el mateix programa on va anar de convidat el líder de Cs. L'"actuació" de Rivera ha estat la darrera de diferents ofensives per terra, mar i aire de determinats sectors cap als mitjans públics catalans, acusant-los d'adoctrinament: "Són sectors que fa molt temps que volien dir-ho i no sabien com fer-ho. Les circumstàncies d'ara els ho han facilitat. Dedueixo que són sectors que pel fet que s'expressin en català, sempre s'ho havien mirat o escoltat amb un cert recel, per bé que puguin ser en part, catalanoparlants".

cuni escapa5

@elsuplement

Cuní, fidel al seu full de ruta particular, li ha reconegut a Escapa que "no és fàcil discernir o separar en quina mesura el que tu sents està influint en el que tu informes. Hem de separar el gra de la palla", a l'hora de fer una anàlisi profunda de la situació que s'està vivint amb Catalunya els darrers temps. Una Catalunya que "té una gran capacitat d'autocrítica malaltissa... però tendenciosa. Ens fem un simulacre d'autocrítica en relació a TV3 i Catalunya Ràdio que ve donat per una influència ideològica de sectors recelosos de la normalització del català, als quals ara s'hauran sumat sectors disconformes amb la trajectòria actual del país".

cuni matins

TV3

Amb una trajectòria dilatada als mitjans catalans, tant públics com privats, Cuní considera que els mitjans públics, els d'aquí i els de gairebé tot arreu, "tenen un dèficit: han estat incapaços de 'despartititzar-se', a diferència del que va fer la BBC. Per tant, tot el que passa ara, ve abonat. A partir del moment que els consells d'administració de les corporacions públiques responen a quotes de partits polítics que es pacten i es negocien en els Parlaments, tenim mala peça al teler".

roger escapa

@totesmoutv3

Li pregunta Roger Escapa: "Parles d'autocrítica... Els mitjans públics hem estat a l'alçada en el conflicte Catalunya - Espanya?". La resposta no podia ser més rotunda: "en aquest conflicte molt pocs mitjans han estat a l'alçada, si és que n'hi ha algun que ho hagi estat. Un cop hi ha interès en cavar unes trinxeres, es molt difícil que no et situïn en una. I si tu no tens interès en estar en una trinxera, ets home mort... o ets mitjà mort". L'exdirector de 8 al dia a 8TV, i que actualment prepara reportatges d'actualitat per Cuatro, com un que veurem el primer dijous d'octubre sobre els deu anys de la caiguda de Lehman Brothers, ha posat com exemple del trinxerisme que "la cadena espanyola mes radicalitzada contra la situació catalana es la que més oients ha guanyat a Espanya, però també a Catalunya entre els que consumeixen ràdio castellanoparlant".

cuni pensa cuatro

Cuatro

Escapa no ha passat per alt l'oportunitat de preguntar-li a Cuní si es mira el conflicte entre Catalunya i Espanya des de l'equidistància, cosa que el periodista de Tiana ha negat: "en absolut: el conflicte Catalunya - Espanya me'l miro com crec que me l'he de mirar. El 'Josep Cuní periodista' intenta mirar-s'ho, d'una banda, des de l'autocrítica com a periodista català, i d'altra banda des de l'autocrítica del periodista que viu, i també treballa i col·labora en l'àmbit espanyol. Si no hi ha autocrítica no hi ha capacitat d'avançar. No es pot construir a partir del 'nosaltres tenim la raó i tot són flors i violes'. Jo em sento incapaç de saber interpretar la realitat de moltes coses perquè em sento desbordat, perquè sento coses que a mi em semblen inconnexes". Pots escoltar les reflexions de Josep Cuní clicant damunt la foto a partir del minut 6':

cuni escapa

Catalunya Ràdio

Amb un missatge final "per qui es vulgui donar per al·ludit: hi ha persones que hauran llegit molts llibres, però possiblement no n'han entés cap". Cuní en estat pur.