València celebra les Falles del 2020 i À Punt, la televisió pública del País Valencià, n’està fent una àmplia cobertura. Ninots, falleres i mascletaes omplen la graella de programació. Les últimes hores, amb polèmica inclosa. El ministre José Luis Ábalos, valencià nascut a Torrent, ha estat entrevistat aquest diumenge en un dels actes que es fan aquests dies a la capital del Túria. Una xerrada distesa íntegrament en castellà, malgrat que el dirigent del PSOE parla català. Les crítiques no s’han fet esperar.

jose luis abalos   psc   mireia comas

Mireia Comas

A les xarxes socials, són molts els espectadors sorpresos per l’entrevista en castellà al ministre, precisament al canal de televisió que ha de defensar i promoure la llengua valenciana. D’altres passen directament de l’estupor a la indignació. “Que la tanquin”, “Així no fem res”, “Agenollats”, “Incompetents”... paraules duríssimes de part de l’audiència, que demana explicacions. Fins al punt que la periodista encarregada de parlar amb Ábalos, la Sonia Fernández, s’ha pronunciat per aclarir el que va passar: la tele pública no arracona expressament el valencià, sinó que tot plegat va ser un lapsus de l’entrevistadora, que va començar a fer preguntes en castellà sense aturar-se a pensar que el líder socialista parla català.

Es dona la circumstància que TV3 va entrevistar Ábalos al setembre del 2018, només tres mesos després que fos nomenat ministre. Va ser al FAQS, quan la Laura Rosel era al capdavant del programa.

En aquella ocasió, totes les preguntes es van fer en català. En canvi ell va alternar català i castellà en les seves respostes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat