Pels catalans és un orgull tenir una meravella com la Patum de Berga. I pels seus veïns, ja s'ho poden imaginar. Una de les festes tradicionals i populars més nostrades i emblemàtiques, que se celebra a la capital de la comarca del Berguedà durant la festivitat de Corpus. Aquests dies estan tenint festa grossa a Berga, amb diferents representacions al carrer i amb la participació ciutadana, de les quals n'és característica la presència de foc i la pirotècnia. Declarada per la Generalitat de Catalunya Festa patrimonial d'interès nacional des del 1983, i des del 2005, 'Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat' per la UNESCO.

Berga Patum ACN
La Patum de Berga / ACN
berga patum 2022 acn
La Patum de Berga / ACN
Vestidors de plens La Patum ACN
La Patum de Berga / ACN

D'entre tot el que se celebra aquests dies, especial menció al salt de Plens, l'espectacle més gran de la Patum, on es representen diables i porten petards (fuets) al damunt, repartits en banyes i cua, que reben el seu nom al fet que van plens de foc. Vestits de color verd i vermell, porten una careta i van recoberts de vidalba. Documentats des del 1628, des de finals del segle XIX salten al ritme d'una música enardidora i actualment surten 400 plens a la plaça de Sant Pere, repartits en quatre salts diferents, dos el dijous de Corpus a la nit i igualment el diumenge després. I qui ha participat del salt de Plens d'enguany? Ni més ni menys que algú que s'estima, i molt, la Patum, l'ex secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

jordi sanchez ofrenda junts lluis companys / montse giralt
Jordi Sànchez / Foto: Montse Giralt

L'any 2017 també hi va ser. Un any després, però, no. Li van impedir els elements repressors i la justícia espanyola, engarjolant-lo, mancant-lo injustament de llibertat i impedint que pogués ser amb tota la gent de Berga. Des de la presó de Soto del Real, Sànchez va adreçar-se precisament a la Patum amb una carta commovedora, on deia coses com que "aquest any faré Patum des de la presó. Aquest any no podrà ser. El Tribunal Suprem, el jutge Llarena, no em deixa reincidir com a Ple. Us puc assegurar que d'esperit hi seré. No deixaré d'acompanyar-vos des del pensament durant les nits de Patum. Reviuré des de la cel·la 110 del mòdul 8 de Soto del Real l'últim salt de Plens del 2017, el moment més intens i emotiu de totes les festes populars que he viscut"

carta patum sanchez
 

Quatre anys després, finalment, Sànchez ha pogut sentir la calor del foc i l'escalf i l'emoció de la gent, no des de la distància, sinó in situ. Perquè Sànchez ha pogut tornar a vibrar i emocionar-se des de dins, des de la Patum. Passada la pandèmia, i ja en llibertat, l'ex secretari general de Junts ha tornat a fer un salt de Plens que no oblidarà en la seva vida. Aquest és el moment que li posen la careta i la vidalba per damunt:

jordi sànchez patum

Sànchez, amb l'emoció a flor de pell, va saltar al segon salt de Plens i després va incorporar-se al grup de set persones que carreguen la Guita Xica en els Tirabols. Ho va donar tot en una festa que el va tenir a la plaça de Sant Pere fins a quarts de cinc de la matinada durant el segon dia de la Patum. Va estar ben acompanyat de gent que l'estima i d'amics com el seu acompanyant en el salt de Plens, en Tristany, una de les ànimes de la colla de la Guita Xica. Cal dir que en aquesta tradició l’acompanyant és clau, perquè el que va de Plens no veu res de res i l'acompanyant és qui encén el foc que porten i els ajuda a girar.

WhatsApp Image 2022 06 17 at 13.01.25
Jordi Sànchez i el seu acompanyant al salt de Plens de la Patum, en Tristany
WhatsApp Image 2022 06 17 at 13.00.38
 

Sànchez va anar a dormir molt tard. Haurà dormit molt poc. Però paga la pena. Feia cinc anys que no s'emocionava tant en una festa que per a ell és especial. Una Patum, per cert, on també hi va ser Josep Rull participant també al salt de Plens. Una cita obligada i emocionant que ara cap jutge espanyol podrà impedir que celebrin cada any.