Aliens al que tothom dona per fet, que quan acabi aquesta temporada el FAQS passarà a millor vida i que el substituirà la temporada vinent un programa dirigit (i probablement presentat) per qui va ser la seva primera cara, Ricard Ustrell, el programa va aconseguir aquest dissabte al vespre una excel·lent acollida per part dels espectadors, amb un esplèndid 16,8 % de share i 219.000 espectadors, líders destacats a la graella. Abans d'acomiadar el programa d'ahir, per cert, el seu director Pere Mas va anunciar que pel 16 de juliol, el darrer programa, hi haurà públic. On? "Fora, a un lloc que encara no us puc revelar, però estarem a la fresca, amb Barcelona a nuestros pies". I no només això, també actuarà "un grup dels més estimats de Catalunya que jo diria que fa anys que no actua a TV3". No serà l'única sorpresa: "Hi ha una persona molt estimada a Catalunya i a més llocs que no ha volgut venir mai al FAQS, no ha volgut, però vindrà l'últim dia".

Això serà el darrer programa. De moment, el d'aquest dissabte va venir marcat per la presència de Josep Pujol Ferrusola, fill de Jordi Pujol i Marta Ferrusola, que entre d'altres afirmacions destacades va dir que “Acceptaria sense cap problema admetre la meva culpabilitat per defensar el meu pare”, que “Villarejo em va demanar informació sobre Esquerra Republicana” o que “El meu pare no ha tingut mai diners a l’estranger”:

Però pels més nostàlgics com servidor, impagable va ser el Regreso al futuro que van fer la Cristina Puig i un convidat molt especial. Perquè per un dia, la presentadora va fer de Michael J. Fox, 'Marty McFly' a la mítica pel·lícula de Robert Zemeckis que va marcar tota una generació d'espectadors. I qui va fer de 'Doc'? Un presentador molt estimat de la casa que abans era l'encarregat d'acostar-nos la informació dels Telenotícies. Jordi Llompart, meravellós i enyorat, que va pujar al no menys mític cotxe de la pel·li, un DeLorean, per fer un viatge al passat.

delorean
Cristina Puig i Jordi Llompart al FAQS / TV3
delorean2
Cristina Puig i Jordi Llompart al FAQS / TV3

 Ara Llompart és director de documentals, però com dèiem, durant molts anys acostava les notícies als espectadors catalans. I la Cris li va posar alguna d'aquestes notícies que ell mateix va donar fa més de 20 anys a TV3. Per exemple, el 4 de desembre de 1999, quan el periodista parlava del decret del català, que havia d'entrar en vigor a partir del juny del 2000 i que "s'ha d'impulsar la presència del català als nous canals digitals". Llompart al·lucina i diu ara, 23 anys més tard: "És un deja vu total. Em fa una mica de pena veure que les coses han canviat tan poc amb tants anys, reivindicant encara que l'ús del català s'estengui i es promogui d'una forma més decidida a plataformes, televisions i mitjans de comunicació. Sembla que hagis de demanar perdó encara avui perquè vulguis parlar el català i exercir amb la teva pròpia llengua. És realment una mica fotut".

delorean3
Cristina Puig i Jordi Llompart al FAQS / TV3

Puig li pregunta si creu que estem pitjor ara que fa 25 anys. I Llompart, clar i català: "Objectivament potser no estem pitjor, però subjectivament, sí. L'estat d'ànim pesa molt, tants anys d'anar repetint els mateixos problemes, situacions endèmiques del nostre país fa que la gent se senti esgotada. Em fa por veure que a la nostra societat li falta empenta i energia". Increïble també comprovar com aleshores, l'any 1999, ja es parlava del pacte fiscal i del que rebia Catalunya i del que rep ara en infraestructures, sobretot si ho comparem amb Madrid. Una conversa sensacional que paga molt la pena recuperar:

Esperem que si Llompart i Puig tornen a agafar un DeLorean i van cap a l'any 2045, la situació pel que fa a Catalunya i la nostra llengua no continuï igual, o pitjor. Sigui com sigui, un plaer retrobar-nos amb l'enyorat presentador. Ell sí que hauria de tornar a TV3. El trobem a faltar.