Jordi Évole ha aconseguit una fita amb l'entrevista amb el Papa Francesc, que passarà a la història per moltes raons. La primera, per l'exclusivitat de la trobada a la cadena d'Atresmedia. La segona, per la quantitat de titulars que va deixar anar el Sant Pare. I la tercera, pel seguiment d'audiència i l'opinió pública en general, que va ser massiu (a Catalunya un 18'5%, i un 21% a Espanya i 4 milions d'espectadors). Podríem seguir enumerant motius, alguns de més frívols, com parlar de Messi com a déu. Però anem al gra. 

jordi evole papa salvados

Atresmedia

El periodista català i el pontífex havien pactat una entrevista en la que el tema principal eren els refugiats i el drama dels migrants, però 71 minuts van donar per a molt. D'un Papa cautelós a la primera part de la conversa, vam passar a un Bergoglio molt més personal, que mirava de tant en tant fora de càmeres per copsar l'impacte de les seves paraules en el seu equip. Després de censurar l'actitud dels governs europeus en el drama de la immigració, de ensenyar una concertina o de parlar de la situació del vaixell Open Arms, responia a les portes laterals que l'Évole anava obrint amb encert. El moment clau arribava amb la seva posició sobre els homosexuals, deixant titulars que han remogut les xarxes.

Évole es fregava les mans. El Papa rectificava les seves critiques al feminisme ("machismo con faldas"), i el català li demana opinió per un episodi amb Benet XVI a la Sagrada Familia de Barcelona: "En aquella visita, las únicas mujeres que participaron fueron tres mujeres que limpiaban el altar". "Es muy triste", responia el seu successor. I encara hi havia un altre tema molt controvertit, el de l'avortament, amb una posició dura, també en el supòsit d'una violació: "¿Es lícito eliminar una vida para resolver un problema? ¿Es lícito alquilar a alguien para que acabe con esa vida?"

papa fracesc salvados

Atresmedia

L'allau de temes d'actualitat han esvalotat la xarxa, com era d'esperar. Catòlics i no catòlics, polítics, periodistes i la resta de mortals s'han manifestat sobre l'entrevista líder del diumenge. Sobre el periodisme, el Papa alertava dels quatre pecats de l'ofici:  la desinformació, la calumnia, la difamació i, atenció, perque no sentireu un Papa dient una cosa així, la coprofília. "Amor a la cosa sucia, a la caca".  L'endemà, una de les preguntes més esteses la plantejava en Jordi Basté a El Món a Rac1: "Un Sant Pare ha de donar entrevistes?" Doncs un cop vist el rebombori causat pel "Salvados", potser que no ha estat de més sentir-lo.