Jordi Basté ofereix cada dia, de dilluns a divendres, des de fa 14 anys, un programa de sis hores. De fet, el programa més escoltat de Catalunya durant cadascuna d'aquestes sis hores. I una de les moltes coses que més agraden als oients d'El món a RAC1 és el davantal que diu cada dia el periodista d'Horta. Un editorial marca de la casa on parla del que considera que és la notícia del dia.

I aquest dissabte, hem vist Basté com no ens té acostumats: amb un davantal, literalment. Perquè aquest dissabte al matí, aprofitant que fa festa a la ràdio, Basté ha anat a la tele a cuinar. Convidat pel programa Manduka, ha preparat amb la jove xef i presentadora Paula Alós, una vedella molt empanada, una empanada de vedella amb bolets. És clar que per a empanada, la que té Basté cada matí quan el despertador li sona a les 4.15: "cada dia des de fa 14 anys, em desperto empanat cada matí".

baste cuinant4

Paula Alós i Jordi Basté, cuinant al 'Manduka' de TV3

La sintonia entre tots dos ha estat total, i el periodista ha reconegut que la passió per la bona teca li ve de família: "tinc molts records de la meva àvia cuinant, cuinava molt bé. I la meva altra àvia era pollera". Així, hem vist en Basté con las manos en la masa, tamisant farina, preparant la massa o plorant quan pelava ceba. 

I entre tasca i tasca preparant la vedella, Basté ha anat fent diferents confessions a la seva interlocutora. Per exemple, que en tot aquest temps de despertador intempestius, només s'ha adormit quatre vegades, i dues d'elles van ser en directe, cap a les onze del matí dels dijous, quan a la secció de música del Guille Milkyway, "tirava música tranquil·la".

baste cuinant2

Paula Alós i Jordi Basté, cuinant al 'Manduka' de TV3

Per tal d'evitar-ho, Basté ha explicat també la rutina que segueix  cada matí: "El primer que faig és dutxar-me, em llevo pensant 'per què m'he llevat?', però quan em dutxo, se'm passa la tonteria. Després em vesteixo, agafo la bicicleta i me'n vaig cap a la ràdio". En un moment determinat, aprofitant la concentració de Basté per aconseguir fer un bon plat, Alós li ha preguntat per alguna anècdota que encara recordi en tots aquests anys a la ràdio, i Basté li ha explicat què va passar un dia que va anar al programa una consellera del Govern.

"Se'm va caure una consellera de la Generalitat a terra", diu Basté amb timidesa. "No diré el nom perquè em fa molta vergonya dir-ho. Va ser fa uns anys. Les cadires de la ràdio tenien rodes i al seure, va anar cap enrere, les cames li van anar cap amunt, i jo vaig dir 'Consellera, bon dia', i de cop i volta veig unes cames que baixen i un senyor de seguretat anant a buscar la consellera perquè no s'hagués matat". Quan va passar, va veure al davant el seu tècnic i dues de les productores, rient a mandíbula batiente, "i quan veus algú al davant rient, rius tu".

baste cuinant3

Paula Alós i Jordi Basté, cuinant al 'Manduka' de TV3

Frisem per saber el nom de la consellera que va quedar potes enlaire. L'empanada de vedella d'en Basté, per cert, ha quedat perfecta, aquí el resultat...

baste cuinant 6

Paula Alós i Jordi Basté, cuinant al 'Manduka' de TV3

...Gairebé al nivell de l'empanada de la consellera que es va fotre de lloros a l'estudi de RAC1.