Joaquín Sabina no va néixer a Madrid, però Madrid li pertany tant com les seves cançons. Encara que va venir al món a Úbeda (Jaén), el cantautor sempre ha dit que és madrileny d'adopció. Va recórrer Londres i Mallorca, però va ser a la capital on va trobar el seu lloc, la seva gent i els seus bars. En ells va escriure, va cantar, va somiar i, per descomptat, va beure. Entre aquests temples urbans, n'hi ha un que guarda una història centenària i que Sabina considera gairebé un refugi: el Café HD, obert ni més ni menys que des del 1888, i que també va inspirar Ernest Hemingway per escriure part de la seva mítica novel·la “Fiesta”.

El Cafè HD està situat al barri d'Argüelles, en ple carrer Guzmán el Bueno, i és un d'aquells llocs on el temps sembla haver-se aturat. Fundat pels germans Díez, el seu nom conserva les inicials dels fundadors i manté l'encant de les cafeteries clàssiques de Madrid. Fustes fosques, miralls envellits, barra de marbre i un ambient on es barregen estudiants, bohemis i artistes. Sabina el freqüenta des de fa anys. Ho fa sense escarafalls, amb el seu barret inseparable.

Un local amb solera al centre de Madrid és un dels preferits de Joaquín Sabina

El local, que també va ser refugi d'Hemingway durant els seus anys madrilenys, respira una barreja de casticisme i modernitat. L'escriptor nord-americà solia asseure's prop de la finestra, llibreta a mà, per observar el brogit del carrer. Allà, entre converses de taverna i aroma de cafè acabat de fer, va escriure passatges de "Fiesta", la seva novel·la ambientada a Espanya. Des d'aleshores, el cafè ha sobreviscut a guerres, crisis i modes passatgeres. Avui, sota la direcció del xef Javier Goya, continua sent un punt de trobada per a aquells que busquen alguna cosa més que un menú del dia.

La cuina de l'HD ha sabut modernitzar la tradició. La seva carta inclou des dels clàssics brunchs fins a elaborades hamburgueses gourmet, fetes amb carn de vedella casolana i pa brioix. Són el plat més viral del restaurant, i se serveixen amb patates fregides HD. “180 grams de carn segons la nostra recepta casolana”, diu la seva carta. Per tres euros més, pots afegir el doble de carn. També ofereixen una versió vegetariana, amb maionesa de pebre vermell, ceba adobada i formatge provolone.

Joaquín Sabina GTRES

Tota una institució a la capital

Però l'encant del lloc no és només en el menjar. És la seva atmosfera, la seva barreja d'antic i nou. Entre els seus miralls es reflecteixen les històries de generacions de madrilenys. Alguns llegeixen el diari, altres treballen amb el portàtil i uns quants, com Sabina, simplement observen. A les seves taules han nascut lletres, versos i projectes. És el tipus de lloc on un pot perdre la noció del temps i trobar-se amb un mateix

A més, el local ofereix una àmplia cocteleria: bloody mary, piña colada, pisco sour i combinats d'autor. El seu menú diari sorprèn amb plats que fusionen el local i el global: tataki de tonyina, poke, estofat de pollastre o una truita francesa farcida de xampinyons. Hi ha opcions per a tothom, des del carnívor més clàssic fins al vegetarià més exigent.