Planyem els madrilenys. La gran majoria d'ells estan encantats amb la presidenta de la seva comunitat, però això no treu que molts altres sentim profunda vergonya escoltant com s'omple la boca de madrilenyisme Isabel Díaz Ayuso, de vegades, dient autèntiques barbaritats. Però a ella li llepa un peu fer declaracions esperpèntiques. Todo vale per aconseguir que els ciutadans de la comunitat que ella presideix li riguin les gràcies, li facin plas, plas, i li donin copets a l'esquena. Però s'hauria de tapar una miqueta a l'hora de posar-se a la boca segons quines paraules... o segons quins productes.

ayuso 2 ig
Isabel Díaz Ayuso / @isabeldiazayuso

La Cámara Agraria de Madrid ha fet recentment 11 anys. I Ayuso ha considerat que era una bona oportunitat per lloar les bondats dels productes madrilenys. Fins aquí, tot correcte. Ara bé, a l'hora de destacar-ne alguns, ha derrapat de mala manera: "En la región tenemos productos de excepcional calidad: carnes, embutidos, anchoas, miel, huerta, quesos, vinos, vermut, aceituna… Descúbrelos en restaurantes y supermercados". Sí, sí... Els pots descobrir a restaurants i supermercats, i al Manzanares, segons el que ella diu. Anxoves, ese producto más madrileño que el chotis, el oso y el madroño o la Cibeles, li ha faltat dir a la presidenta dels madrilenys.

ayuso 3
Isabel Díaz Ayuso / @isabeldiazayuso
ayuso aceitunas
Isabel Díaz Ayuso / @isabeldiazayuso
ayuso tomates
Isabel Díaz Ayuso / @isabeldiazayuso

Ja poden venir els palmeros habituals intentant justificar-la o defensar l'indefensable amb excuses matusseres com que "En Madrid hay una conservera que elabora las anchoas a partir del boquerón traído de Santoña. Hay anchoas 'madrileñas'", o que "Hay anchoas elaboradas en varios sitios de la región y con una calidad muy alta. Cientos de empresas madrileñas transforman productos de todo el mundo con calidad altísima", com hem pogut llegir a la xarxa, per part d'algun empresari, però per molts sopars de duro que ens vulguin vendre, vantar-se d'un producte com l'anxova, per molt que facin tractaments i milongues, és tenir molta barra i molt poca vergonya. Com diuen molts usuaris, "El que una factoría esté en Madrid, no convierte a ese producto 'de la región'. Por cierto, como consumidor se lo agradezco. Donde vea en una etiqueta de anchoas que viene de Madrid, la dejo de comprar":

Ayuso se supera cada dia... El seu madrilenyisme peti qui peti la fa embogir. Qualsevol dia ens vindrà dient que una de les postres més autèntiques de Madrid és la crema catalana madrilenya. D'ella ens ho esperem tot.