S'ha guanyat a pols ser un dels principals referents d'aquest país. Parlar de comunicar és parlar d'Iñaki Gabilondo. I de rigor. I de compromís. I de dignitat periodística. Una cosa que no es prodiga molt en els mitjans darrerament. El periodista basc lamenta que estiguem en un moment on la societat i alguns professionals de la comunicació no tinguin gravat al foc una paraula, "decència". 

NET.COM GABILONDO EXTERIOR FABRICA DAMM - ROBERTO LÁZARO

Gabilondo ha estat a Barcelona per donar una ponència sobre directors de comunicació en el marc de Netcom, una trobada anual que enguany celebra el desé aniversari de Dircom Catalunya, l'associació de comunicadors. En un acte a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, presentat per Ramon Pellicer i amb la presència de la presidenta de l'entitat, Maria Lluïsa Martínez Sistau i la presidenta de Dircom, Montserrat Tarrés, Gabilondo va fer una ponència davant 300 convidats que no s'atrevien a fer ni un soroll mentre ell parlava. Estaven escoltant un dels tòtems de la comunicació. Gabilondo va analitzar el present i el futur d'una societat on les noves tecnologies ho envaeixen tot. I també va parlar en exclusiva pels micròfons d'En Blau.

GABILONDO DAMM - roberto lázaro

I un tema que el preocupa sobremanera: la decència, o manca de, que abunda avui en dia a les ones i als canals de televisió: "No está de moda la decencia, está de moda el cinismo. La necesidad de recuperar el valor de la palabra dada, del respeto, es un trabajo a hacer, porque ahora está contracorriente este pensamiento. Pero va a ser imprescindible ese pensamiento para poner orden en este barullo. Las fake news, las redes sociales, están metiendo muchísimo escombro, y es imprescindible encontrar una boya en la que sujetarnos para no hundirnos."  Segueix amb els símils aquosos: "En una inundación, lo primero que escasea es el agua potable. En el mundo de la comunicación ocurre lo mismo, hay que encontrar la comunicación potable entre tantos escombros, manteniendo la bandera de la credibilidad, de la solvencia".

El periodisme naufraga, per culpa de molta gent amb dret a micro o amb una càmera al davant que deixa anar la primera bajanada que li ve al cap i que ridiculitza les opinions contràries a les seves tesis, cosa que ell lamenta: "junto a las mentiras, los descaros, hay cosas con envoltura de verdad, y por eso es más peligroso y difícil, porque están emboscadas en el maremoto de lo superficial, lo descarado, lo sin pies ni cabeza... viene todo mezclado, y en esa arenilla hay muchas cosas metidas. Hay preocupación de que se vaya metiendo 'mercancia de contrabando', es muy peligroso, pero muy difícil de detectar". En resum, periodisme de bufanda. Gabilondo va més enllà i entreveu un indici d'esperança: "a pesar de todo, los cínicos no van a sobrevivir. En el mundo de la comunicación los que se hayan convertido en referentes de solvencia serán los supervivientes. La gente les va a pedir esa trazabilidad de su decencia".

gabilondo

El País

Medalla al Mèrit al Treball, 6 Ondas, Creu de Sant Jordi, Premi Ortega i Gasset i un llarg etcètera omplen els prestatges d'un home que durant vint any va explicar als oients tot el que havien de saber al capdavant del seu programa Hoy por hoy a la Cadena SER. Després, diferents informatius a Cuatro i CNN+. Actualment Gabilondo està preparant la tercera temporada de Cuando ya no esté, per Movistar, programa de divulgació on parla amb experts de diferents matèries sobre com serà el món d'aquí a 25 anys. Per això, parla precisament d'un futur on no ens hem de perdre ni deixar enganyar per les veus buides que pul·lulen avui en dia pels mitjans: "yo estoy ya en el ultimo segundo de mi carrera profesional. No nos perdamos en el barullo, vivamos en él, pero siempre con decendia".

gabilondo pellicer - roberto lázaro

El periodista de Sant Sebastià també va tenir paraules per analitzar la difícil situació per la que viu, precisament, la televisió on hi treballa el seu bon amic i presentador de l'acte, Ramon Pellicer, després que aquest reconegués fa uns dies a En Blau que la situació a TV3 era molt difícil pels greus problemes econòmics: "uno de los problemas grandes del periodismo es que hay pánico financiero. Mucha de la energía de los medios de comunicación está dirigida, en lugar de a hacer la mejor la comunicación, a sobrevivir, a sobrenadar la crisis financiera, ahorrando por aquí, recortando por allá. Es un momento muy apurado".

I una reflexió en veu alta sobre la manifestació d'ahir en favor de les dones: "hoy es un día muy importante, el capítulo que se ha escrito hoy es histórico y mañana 9 de marzo, nos toca a todos pasar a limpio lo que hemos aprendido hoy para empezar un nuevo capítulo y que las relaciones entre hombre y mujer sean unas relaciones históricas". El que dèiem: un home decent de cap a peus. I no n'hi gaire.