"¡No oigo ná!", "Bye, bye, hasta otro ratito", "Vais a flipar, palabra", "¡S'a matao, Paco!", "¿Suficie, qué é?", "Tengo tres piscinas", "Se va habe un follon que no sabe ni donde sa metio", "Tira p'alante, ¿no?", "Ole tú, ole tú"... Podríem estar dient frases i expressions mítiques de l'APM? i no acabaríem mai. Frases i expressions que segur que tots vosaltres heu repetit en algun moment de les vostres vides. Frases i expressions que les van popularitzar diferents personatges, famosos o anònims, al llarg de la història del programa, però que va repetir, una rera altra, una sola persona. Un mateix home que parlava fent servir només aquestes paraueles que ja han passat a la història. Un home peculiar, hilarant, que anava amunt i avall repetint situacions viscudes i vistes a l'APM? generant la incredulitat dels seus interlocutors. Un home que responia al nom d'Homo APM?.

Absolutament sensacional. S'havia de tenir molt d'atreviment i molts nassos per anar pels llocs aguantant-se el riure, dient coses que descol·locaven el personal, a risc de rebre alguna emprenyamenta davant del seu posat i les seves indesxifrables expressions. Qui havia darrera d'aquest icònic col·laborador del programa de TV3 era el Manel Piñero, que a banda, va ser guionista del programa. El vam veure a tot arreu sense perdre la compostura i sense sortir-se del seu paper: a la via catalana, en unes escales mecàniques d'un centre comercial, en una peixateria, fent de porter de discoteca, en una convenció, al metro, en botigues d'animals, en botigues de mòbils, en farmàcies, en una entrega de premis... Fa uns mesos va explicar a la SER que ara es dedicava a fer de professor de català. I ara ha tornat a casa, a TV3, per donar-li més detalls a l'Helena Garcia Melero al Tot es mou:

apm2
El Manel Piñero amb l'Helena Garcia Melero / TV3

El Manel, a part d'actor, és professor de català a l'institut de La Llagosta i en veure les imatges recordant el seu pas per l'APM? diu sorneguer que "m'esteu desacreditant perquè ara els alumnes em veuran i diran: 'Aquest tio m'ha de donar lliçons a mi del que sigui?'". Com va anar aquest pas?: "Quan vaig acabar l''APM?' el 2020 em vaig qüestionar la meva vida. Tenia interioritzat des de feia anys ser professor". Ja que és professor de català, l'Helena ha volgut parlar amb ell de la salut del català i com ho està vivint ell des de les aules. I atenció a la primera resposta: "Tenint en compte que es refereixen al català com a 'catalán'... '¿Hoy toca catalán, no?'"... La presentadora al·lucina: "Què m'estàs dient?".

apm3
El Manel Piñero amb l'Helena Garcia Melero / TV3

"Notes que als alumnes els hi costa el català. Tinc uns 26 alumnes per classe. Sempre dic que faig classes de llengua estrangera, perquè ells el català no el tenen interioritzat, és com una llengua que no... Quan fan l'esforç de parlar català notes que ho estan traduint mentalment del castellà... No m'ho esperava. Com diria l''Homo APM?', 'es un suspenso total'", diu traient-li ferro fent broma, però conscient de la realitat.

Una conversa necessària i interessantíssima sobre la salut del català, on el Manel diu que "m'agradaria ser optimista, perquè el meu context sociodemogràfic és el que és. No s'ha de dramatitzar, però sí posar les alarmes". Una conversa que ha comptat amb un altre necessari testimoni, el d'un tiktoker andalús, Alejandro León, que defensa el català a la xarxa: "“No entenc que visquis 27 anys a Catalunya i no aprenguis el català ni mostris interès per la llengua".

apm4
El Manel Piñero amb l'Helena Garcia Melero / TV3

 Compte amb el que diu el Manel. Com diria un dels personatges de l'APM?, "¡Cuidaaaaao!". Cuidem la nostra llengua. I ell hi aporta el seu granet de sorra donant classes de català des de La Llagosta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!