Torna la polèmica lingüística a TV3. El programa Tot es mou té opinadors castellanoparlants que no entenen bé el català. Helena Garcia Melero fa seccions amb Máximo Pradera o la columnista d'El Nacional Elisa Beni fent-los les preguntes en castellà. A Cristina Fallaràs, que ha viscut a Catalunya, li pregunta en català i respon en castellà.  El problema és que les seccions no són presencials sinó via Skype i els opinadors no tenen traducció simultània, per tant la presentadora pregunta en castellà. I la xarxa ha protestat.

elisa beni melero TV3

Elisa Beni i la Melero, TV3

Vella polèmica de mantenir converses bilingües a TV3: periodista preguntant en català i entrevistat responent en castellà amb traducció a l'orellera. Va passar al FAQS en un recordat episodi amb Laura Rosel i Ada Colau. Altres, com Lídia Heredia a Els matins tenen a sou Juan Soto Ivars i li fa les preguntes en català, que l'entén. Qui revifa la polèmica no és el tuit que protesta sinó un VIP que respon amb nom, cognoms i rellevància: Miquel Calçada. L'estrella de TV3 (Persones humanes, Solvència contrastada Afers exteriors), Mikimoto, ha recordat com ho feia ell, sense voler referir-se a Melero ni cap presentador en concret:

mikimoto tv3

 

Miquel Calçada, Mikimoto (1994), TV3

A l'antiga TV3 sempre es feia tot en català. Fa 27 anys del Persones humanes, el primer gran programa d'entrevistes late night de TV3. Enyorat, admirat i estimat. El seu productor, director i presentador té un seguidíssim compte de twitter que supera els 250 mil followers. I ha estat molt clar: "Mai he entrevistat ningú en espanyol a TV3 per respecte als espectadors. La difusió de la llengua és una de les finalitats fundacionals dels mitjans públics a Catalunya. Si això no s’entén, ja podem plegar".  A fer les preguntes en català hi obliga, segons Calçada, la funció de TV3 i el respecte als espectadors.

helena garcia melero TV3

miquel calçada mikimoto ACN

Melero i Miquel Calçada, passat i present de TV3

Miquel Calçada i Helena Melero tenen si fa no fa la mateixa edat, 55 i 52, són de la mateixa generació tot i que un ha deixat la primera línia informativa. És bo que els que ara fan TV3 escoltin els que la van començar. Mikimoto va ser la primera veu de Catalunya Ràdio, va fer els programes de TV3 amb més èxit i no és una opinió tuitaire esverada. És la veu de la consciència de TV3.