Pel segon Salvados del substitut de Jordi Évole, Gonzo, La Sexta va treure el Sant Cristo gros: el procés. I el moment més interessant del reportatge és quan convoca Gemma Nierga i la filla d'Ernest Lluch, assassinat per ETA. L'any 2000 Nierga va llegir el manifest al final de la macro-manifestació a Barcelona en protesta per aquell crim. I va pronunciar la frase que va ser la tomba del PP d'Aznar: "Estoy convencida que Ernest, hasta con la persona que lo mató, hubiera intentado dialogar. Ustedes que pueden, dialoguen por favor". 20 anys després, Nierga n'explica la intrahistòria.

gemmna 2000 la secta

La Sexta

Per primer cop Rosa Lluch admet el que va dir Nierga sobre el seu pare, ministre socialista, era cert: "Indudablemente sí, mi padre hubiera dialogado con el que le mató. Nosotras estábamos convencidas de eso y no éramos capaces de decirlo. Y tú lo hiciste". Nierga revela per què va dir-ho: "Media hora antes me llega de protocolo que Aznar no quiere ir en la misma fila que el lehendakari Ibarretxe. Quiere que Ibarretxe vaya dos filas por detrás. Me indignó que con lo que estábamos viviendo no hubiera un diálogo entre Vitoria y Madrid". La indignació de Nierga amb aquell PP la va fer improvisar i va sortir-lo una frase per a la història: "Ustedes que pueden dialoguen".

la sexta

La Sexta

El paral·lelisme actual de la manca de diàleg és evident. La filla de Lluch, que no milita en l'independentisme, ho diu clar i contra un president del PSOE, el partit del seu pare: "El presidente Sánchez tiene la obligación de estar a la disposición de cualquier otro presidente, más en el momento actual. Y que hablen de terrorismo en Catalunya me sienta fatal, me hace revivir el dolor y lo usan con banalidad y frivolidad, genera más dolor y desprecio a las víctimas del verdadero terrorismo".

rosa lluch la sexta

La Sexta

La xarxa ultra fa com sempre, el ridícul, i s'irrita amb Lluch, víctima del terrorisme, i amb Nierga:

El programa va fer un esforç per escoltar totes les parts i se'n va sortir prou bé, tot i que Gonzo no té la mirada catalana d'Évole i anava molt més perdut, com quan li etziba a un manifestant indepe "¿No eres demasiado joven para estar tan cabreado?". Gonzo és el reporter que va cobrir per El intermedio el referèndum de l'1-O i no va denunciar els abusos policials contra els votants. Que torni Évole.

------

Salvados va fer a Catalunya un bon 11,8% i va quedar en segon lloc darrera de l'especial de TV3 sobre el procés de Laura Rosel i Cruanyes: 17,4%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat