Gabriel Rufián va citar el seu fill Biel fa pocs dies, al faristol del Congrés on és diputat estrella. Va ser el dia que el portaveu d'ERC va tenir l'honor de ser el primer a poder parlar català a la Cambra Baixa: "Soc net d’andalusos i van ser ells els que em van ensenyar a parlar en català. I jo he decidit criar en català la persona que més m’estimo d’aquest món: el meu fill". Haurà de tornar a fer-ho. Serà pare per segona vegada. La seva dona és la cap de premsa del PNB al Congreso i segons han pogut comprovar els periodistes que han assistit a la investidura fallida de Feijóo, està molt embarassada. Aquesta és la parella de Rufián, poc coneguda i menys fotografiada: la basca i guapíssima Marta Pagola.

Marta Pagola, Linkedin
Marta Pagola, Linkedin
Gabriel Rufián Meritxell Barrionuevo EFE
Gabriel Rufián a la investidura, al costat de Meritxell Barrionuev,o EFE

Rufián té bon ull per les caps de premsa. Fa anys que la seva mà dreta en la relació amb els mitjans, catalans i madrilenys, és Meritxell Barrionuevo, una periodista de raça, molt coneguda des que va ser la corresponsal a Madrid de 8tv a l'exitós programa 8 al dia de Josep Cuní. Ara Barrionuevo s'ha passat "al costat fosc" com acostumen a dir al gremi: treballa per un partit polític en la relació amb la premsa. Hi fa una feina impecable. La seva homòloga del PNB és també periodista, dona, jove i molt professional segons els companys de Madrid. Marta Pagoda, que es va formar a la bona cantera d'ETB, va conèixer el seu marit als passadissos del Congrés l'any 2019. Van acabar casant-se el 2022 a Irún, el poble natal de la núvia. Un casament sense fotos públiques a aquesta bonica localitat guipuscoana al qual van assistir Oriol Junqueras o Joan Tardà, entre d'altres. Rufián i Pagoda donaran un any després de la boda un germà o germana al primer fill del diputat. Els dos petits Rufián es portaran 13 anys.

Biel Rufián va néixer, paradoxalment, un 12 d'octubre, dia de la Hispanitat. Ara farà 13 anys i la seva mare, la primera dona de Rufián, l'acostuma a mostrar a Instagram tot preservant-ne la intimitat: Només queda per saber el sexe i el nom de la segona criatura. Per ser curosos, ara tocaria un nom basc. N'hi ha de preciosos tant de nen com de nena. I no serà impostat, com aquells madrilenys que posen al seu fill Iker perquè sona bé. Serà per part de mare. Felicitats a la parella.

Rufián no parla de la seva vida familiar però sí de la vida privada

Gabriel Rufián no té problemes en reconèixer els seus orígens humils: "Empecé descargando camiones de feria, los hinchables esos de críos. Y controlando a los críos todo el día frente a los centros comerciales, que no se hicieran daño con el toro mecánico o el hinchable grande. Y cobraba en negro, claro. En sobres. Luego trabajé en discotecas y en grandes almacenes. Allí también cobraba en sobre, no te hacían transferencia. No recuerdo cuánto cobraba, hace 20 años. Cuadrar la caja era muy difícil y una jefa nos decía 'Sois un cero a la izquierda'. Hace poco la vi, trabajando de lo mismo".