Aquest dimecres 26, dia de Sant Esteve, el públic català es va emocionar com mai mirant El foraster per TV3. Un programa especial, més que qualsevol altre que s'hagi gravat fins ara. Sembla mentida, però Quim Masferrer ja fa cinc anys que es belluga per la geografia catalana buscant pobles petits i coneixent la seva gent. Cinc anys amunt i avall on ha conegut persones entranyables, persones que ja són amics seus i que formen part de tots els espectadors pel seu tarannà i la seva bonhomia. Cinc anys des d'aquell llunyà 2013 on va començar a voltar amb la seva pick-up carbassa pel territori. I on va començar tot? A Benifallet, Baix Ebre, un poble de 771 habitants. I allà hi va tornar per veure com havia canviat la vida durant aquest temps.

primer foraster8

TV3

Què és el primer que va fer Masferrer? Anar al lloc on va xerrar amb la primera persona entrevistada pel programa, en Pepe, un home que portava turistes pel riu Ebre i que cinc anys després tenia una bona nova, s'havia casat:

primer foraster

El "Pepe", la primera persona amb qui va parlar 'El foraster' (TV3)

primer foraster2

El "Pepe", cinc anys després (TV3)

El moment més emocionant del programa va ser quan es va retrobar amb una parella d'avis entranyables. La Cinta i el Miquelet, 80 i 88 anys, un matrimoni que tenien un romàntic costum: ballar de tant en tant al menjador de casa seva, enamorats com el primer dia, cada vegada que ella posava un cassette amb la cançó "Para que no me olvides". El temps ha passat, però, i ell, amb 93 anys, no acaba de girar rodó de salut. Continuen encara més enamorats que fa cinc anys, però ara el bonic costum ja no el poden fer tant com volen pel malmès estat del Miquelet. L'emoció del Quim era evident. Pots veure el moment clicant a la foto a partir del minut 10'28".

primer foraster5

La "Cinta" i el "Miquelet, l'any 2013 (TV3)...

primer foraster6

...i aquest 2018 (TV3)

El temps passa pels adults i pels més menuts. Dos nens, el George i l'Eric, pescaven al riu com si fossin Tom Sawyer i Huckelberry Finn i pensant que mai no es mourien de Benifallet. Com estaven cinc anys després? Dos adolescents que eren conscients que depenent de com estigui la feina, potser es plantejarien marxar del seu estimat poble. Un retrat sincer i real del que és la vida.

primer foraster9

"George" i "Eric", al primer 'El foraster' (TV3)

primer foraster10

La vida passa, també pel "George" i l'"Eric" (TV3)

En definitiva, un exercici ple de nostàlgia, però que a l'hora convidava a reflexionar sobre el futur i sobre el pas del temps. Una proposta que des d'En Blau recomanem que es continuï amb d'altres pobles per on ja hagi passat el Quim. Quan s'acabi El foraster, que els directius de TV3 prenguin nota, L'exforaster.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat