Quan tot semblava indicar que la producció per part de la televisió ucraïnesa desmilloraria la qualitat del festival d’Eurovisió vers edicions passades com la de Copenhague o Estocolm, el resultat ha estat al contrari: realització i producció excel.lent d’un festival per recordar.

Tota una ciutat volcada per un esdeveniment com el d’Eurovisió per demostrar, una vegada més, que Europa és el camí correcte per un col.lectiu fortament colpejat per les forces russes. I ho faran una vegada més, la segona,  aquest dissabte celebrant la gran final des del Centre Internacional d’Exposicions de la ciutat.

Els participants de la nit seran els següents:

1. ISRAEL:

Una mostra més del patró 100% eurovisiu. Muscles, música alegre i molt moviment per una de les apostes més aclamades pel públic gai present a la ciutat. Israel sempre aposta per figures emergents del seu estimat Tel Aviv I alhora vol demostrar aquesta ambigüetat amb els seus representants.

2. POLÒNIA:

Veu impecable la de Kasia Mós amb un balada pop molt contundent i amb un missatge clar: La llibertat. Bona interpretació, bona posada en escena però amb una melodia que de ben segur no captivarà a molts europeus.

3. BIELORÚSSIA:

Ens trobem davant del tema més folk de la nit i una de les candidatures que utilitza el seu propi idioma.  A més, el tema no utilitza l’anglès en cap moment. Els dos figuren una vela voladora i el seu tema farà només ballar a tots els assistents a Kíev. Per a la resta, cançó per a estar a la cua de la classificació.

4. ÀUSTRIA:

El carisma del cantant Nathan Trent fa que la càmera es desbordi amb una posada en escena totalment a l’estil Disney: sobre una lluna imaginària. El tema podria passar desapercebut en qualsevol fil musical de qualsevol supermercat.

5. ARMÈNIA:

Com cada any, el país caucàsic no es queda curt en la producció d’un tema que per si mateix no destaca per res. Una vegada observes la producció que en fan des de l’estadi et quedes bocabadat… Tema claríssim a quedar entre les 5 primeres de la llista.

6. HOLANDA:

Himne cap a una mare per part de tres germanes que ja ho van intentar al Junior Eurovisión de l’any 2004 I que ara, una vegada ja formades ens cantaran un tema al més pur estil Wilson Phillips. Bon tema però sense cap ingredient més per poder-se col.locar als primers llocs de la taula.

7. MOLDÀVIA:

La cançó més ballable de la nit amb els moldaus que ja van representar al país l’any 2010. Bon joc de càmeres per a la tornada de la cançó amb trompetes. Juga un paper important interpretar el tema entre dues peces totalment diferents i estem segurs que destacarà per això al resultat.

8. HONGRIA:

La febre gitana amb un tema interpretat en l’idioma original farà que l’adrenalina pugi amb una cançó molt ben interpretada, amb bon joc de càmeres però això si, amb tocs folklòrics molt marcats.

9. ITÀLIA:

La peça de Gabbani ha pujat com l’escuma des del moment en que va guanyar el Festival de San Remo i també ho ha fet pal.lès durant tota la setmana eurovisiva. El seu tema és el més vist a youtube de tota la història del festival d’Eurovisió. La ocasió s’ho val: carisma absolut davant la càmera, tema amb un positivisme molt destacat i amb una posada en escena fàcil però alhora efectista. Seran ells els vencedors?

10. DINAMARCA:

L’etern talent dels escandinaus recau ara a mans de la jove Anja, natural d’Austràlia però amb orígens danesos que interpretarà un tema molt fresc, amb no molt bona conjunció amb el cor que l’acompanya però que ella demostrarà que la seva veu és totalment el més important de l’actuació.

11. PORTUGAL:

Tot i la malaltia que pateix Salvador Sobral, se l’ha mimat des del primer moment que va aterrar a Kíev. Un tema totalment en portuguès d’un gran music que a més de cantar com els àngels, sap parlar català. Tot una declaració d’amor tendre amb una balada clàssica que de ben segur farà vibrar a tots els telespectadors.

12. AZERBADIJÀN:

Producció potent amb un tema molt actual. Les metàfores molt ben aconseguides amb una cançó amb aspecte negre I totalment fosc. Impactant també els moviments de la cantant Dijah però això si, un tema totalment a l’anglesa.

13. CROÀCIA:

El joc de les dues cares farà també emocionar a totes les mares amb un tema tendre que juga amb la peculiar interpretació del seu representant Jacques Houdek, un cantant molt conegut als balcans que interpreta tant la vessant clàssica del tema com la vessant pop. Sense cap mena de dubte, l’home de les mil cares i mil veus… sense desafinar cap nota.

14. AUSTRÀLIA:

Tercer intent del país de les antípodes per poder-se fer un forat a tot a Europa amb una veu molt cotitzada al seu país després de guanyar l’última edició del seu X-Factor. Tot I així, la cançó que procedeix de la classificació de la primera semifinal, la veu d’Isaiah no és del tot impecable sobre l’escenari del festival, I esperem que en aquest a la final ho faci impecable perquè la balada s’ho val.

15. GRÈCIA:

Tema totalment a l’estil eurovisiu, passant d’una balada tendre i sense cap mena de pretenció per passar al tema més dance de la nit a la seva tornada. Grècia aquesta vegada deixa les petxines, volutes, sirtakis, etc. per passar al tema més ballable de la nit amb una posada en escena molt ben escollit.

16. ESPANYA:

El català Manel Navarro farà vibrar a totes les adolescents d’Europa amb un tema fàcil, amb un tempo molt enganxós però que sobre l’escenari destaca per la producció surfera que TVE ha preparat per a ell.

17. NORUEGA:

La cançó del DJ emmascarat. Juga un paper molt important la imatge del grup que representa al país nòrdic. Sembla ser que mica en mica van descobrint el talent del país amb la música de cap de setmana. Tema totalment dance i ben interpretat.

18. REGNE UNIT:

Torna la tranquil.litat amb una balada amb una de les veus més potents de la nit, Lucie Jones i amb un tema escrit per la guanyadora del festival l’any 2013, Emmelie de Forest. Ingredients fàcils per poder aixecar una mica els ànims als veïns que volen deixar de ser europeus… Molt destacable la posada en escena del tema, dels millors del festival d’enguany. Joc d’estrelles i mirallets que fan engrandir moltíssim el tema I l’escenari.

19. XIPRE:

Quan el ball I la posada en escena es converteixen en un detonant per poder aconseguir el seu passaport a la final. Aquests van ser els ingredients que va aconseguir el xipriota per col.larse a la final amb un tema que, sense gaires pretencions, si que fa moure a tot el públic.

20. ROMANIA:

El circ arriba a Kíev amb un tema de fusió entre el rap i la veu clara que ens recorda els èxits de Heidi. Ara bé ens trobem davant d’una posada en escena totalment surrealista: canons de guerra per un tema que parla de l’amor i la complicitat.

21. ALEMANYA:

Des del primer moment que es va escollir el tema va ser motiu de polèmica per tractar-se, segons molts experts, en una còpia exacte d’un els temes de David Guetta. Tot i el canvi de xapa i pintura que li han volgut fer al tema, Levina, la representant, canta d’allò més bé I fa una bona intepretació. Ara bé, els experts auguren una posició baixíssima per aquest tema.

22. UCRAÏNA:

Els amfitrions juguen un paper molt important en aquesta ocasió I ho fan amb un tema totalment diferent a la resta: rock-punk per a un tema que desborda a tot l’estadi per veure els seus herois poder veure tornar a guanyar Eurovisió, I així cada dia ser més europeus…

23. BÈLGICA:

Blanche va volar des de Brusel.les pensant que seria una de les grans favorites de la nit però una vegada va començar a actuar a l’escenari d’Eurovisió es va veure que la seva veu no s’ajusta a les exigències del tema. Tot I així, I tractant-se d’un dels temes més ben composats de l’edició d’enguany, va aconseguir lloc a la gran final I espero que aquesta vegada si que la seva exigència vocal sigui molt millor

24. SUÈCIA:

Es tracta d’una bona mostra de tenir bons productors, bons cantants i ser alhora un país molt musical. Bengtson, cantant que va guanyar una de les darreres edicions de l’X-Factor, farà un autèntic espectacle dalt de l’escenari tot jugant amb les cintes transportadores juntament amb els seus coristes que fa que es convertixi en un bon ingredient per col.larse al capdemunt de la llista final.

25. BULGÀRIA:

Balada sense gaires pretencions però que el seu cantant ho fa brillant per convertir-se fins I tot en una de les grans favorites de la nit. Cal veure l’especial rellevància que juguen els espais descoberts de l’escenari per crear visualment jocs de càmera que aconsegueixen un resultat excel.lent.

26. FRANÇA:

Adoració al Sr. Eiffel amb una posada en escena no molt pretenciosa però on juga un paper important les imatges del fons. L’etern París és el protagonista d’un tema de fusió molt ben interpretat però que segons els experts falta moviment durant l’actuació. No n’hi ha prou en ensenyar les meravelles que ens depara la gran ciutat de la llum.