El d'aquest dissabte ha estat un Preguntes freqüents d'aquells intensos. El toc de queda és a tocar, tema que s'ha abordat àmpliament. Però en un altre ordre de coses, venim d'una setmana on s'ha conegut la sentència absolutòria al major Trapero. I aquest ha estat el tema de debat entre l'escriptora Pilar Rahola i el consultor cultural Xavier Fina

fina rahola3

'Preguntes freqüents' (TV3)

Veient la sentència, és innegable pensar que, tal i com diu Rahola, "estem davant un fet polític i no judicial. Què fa aquesta gent a la presó? La inculpació a la cúpula dels mossos tenia a veure a muntar un argumentari sobre revolta, sedició... el disseny és 'anem a empresonar tots els líders polítics', i necessitaven tenir un cos policial que li donés una pàtina possible. Necessitaven que els mossos fossin culpables, i això és un armat ideològic exclusivament per poder-los condemnar. Tenim podrint-se el conseller d'Interior a la presó quan queda demostrat que no hi havia cap complot. No és que Trapero estigués d'acord o no amb la desobediència. És que ell com a funcionari públic no podia desobeir". "I permetre la desobediència, no?", intervé Fina en un moment. "Ai, Xavier, avui és molt difícil. Podré acabar alguna cosa?". Ha estat el primer de molts moments molt tensos on Fina insistia en culpabilitzar els polítics independentistes en el seu argumentari i Rahola al·lucinava que sempre anés amb la mateixa cançó.

fina rahola

Xavier Fina i Pilar Rahola (TV3)

"Han tingut maldat extrema en intentar destruir carreres professionals i polítiques. Sempre parles de la independència. Parla del Trapero avui. Perds el temps pentinant el gat", li diu l'escriptora. "Escolta, jo m'he llegit la sentència i surten aquests contraindicis". "Sí home sí, treu-li punta, va". "No, doncs jo diré el que tu diguis, com sempre". "Jo diré el que em doni la gana". Fina, molest, hi torna: "Parlant de perdre el temps, perdre el temps és repetir un relat fins a la sacietat i no entrar..."... "t'estàs definint? Perquè portes tota l'estona dient el mateix. És un autoretrat", li etziba Rahola.

fina rahola portada2

Xavier Fina i Pilar Rahola (TV3)

I a partir d'aquí, uns moments molt tensos a plató, amb Cristina Puig d'espectadora, parlant de si algun dels dos necessita teràpia psicològica. Rahola, però, ha tallat els retrets de socarrel: "ja n'hi ha prou! Clar que parlem d'aquest tema, perquè és molt greu! Els judicis continuen. Tot el dia burxant amb veure si els independentistes ho van fer bé o malament. Hi ha un tema de repressió a Espanya molt bèstia". "La solució és donar-te la raó?", pregunta Fina. "Fes el que et doni la gana", respon Rahola. Pots veure-ho clicant a la foto a partir del minut 2h30'20":

fina rahola portada

Xavier Fina i Pilar Rahola (TV3)

D'aquí a uns dies, més. Veurem si igual o no, després de propòsits d'esmena:

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat