Sobre el rei Joan Carles, successor designat a dit pel dictador Francisco Franco, sempre ha sobrevolat l'ombra del dubte pel seu paper en el cop d'Estat del 23-F. El tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero va liderar a la vista dels espanyols aquell intent d'aturar la democràcia però més amunt mai ningú no va ser condemnat. El cap de les Forces Armades era i és el rei, i algunes teories apunten que una rebel·lió com aquella, armada i rebel·lió de debò, no la podia fer l'exèrcit sense el consentiment, exprés o tàcit, del cap de l'exèrcit: Joan Carles I. Ara que han passat gairebé 40 anys d'allò alguns comencen a xerrar. 

faqs guardia civil tv3

TV3

El retorn del FAQs a TV3 després de 15 dies de vacances va oferir una entrevista amb un subtinent de la Guàrdia Civil coetani de Tejero, Manuel Pastrana: "Soy de Albacete y estuve 2 años infiltrado en ETA". El programa, que va tornar a liderar la nit amb un 18%, va rebaixar la transcendència de l'entrevista optant per una imatge pel·liculera de conversa clandestina en un pàrking entre penombres, com d'un film de Quentin Tarantino. La teatralització va restar gravetat al que s'hi va dir.  Despistava de la declaració de l'expolicia que va dirigir els GAL, que en un país normal hauria d'obrir una comissió d'investigació al Congrés dels diputats: 

Aquest home gran, amb el bigoti habitual dels antics guàrdies civils com Tejero, les anava deixant anar però en un moment Laura Rosel li pregunta "¿Quién ordenó el 23-F?" i sense immutar-se respon: "Hombre, las órdenes venían de donde venían, de Casa Real. A mí Tejero me dijo que si no creemos de donde vienen las órdenes apaga y vámonos. Creo que Zarzuela lo hizo para consolidar la monarquía. Volvería a hacerlo igual, pero falló todo. Yo no fui porque no lo vi muy claro. Si Juan Carlos jugó bien la baza o no es cosa de él". El titular que tria el programa de l'entrevista és "El 23-F no tiene nada que ver con lo que pasa con Catalunya". Home, gràcies.

tejero efe

EFE

Això del rei, els espectadors novells no donaven crèdit i els veterans els sonava a una melodia ja sentida, però la gravetat és que qui parla obertament de la implicació del rei Joan Carles en el cop d'Estat del 23-F ho fa a cara descoberta sense embuts a la TV. I no és qualsevol, és un testimoni de primera mà, company de Tejero. Les xarxes que volen s'han escandalitzat però el programa va acabar l'entrevista amb els dos protagonistes despareixent de l'aparcament com desapareixerà la polèmica. A plató no van fer llenya del rei, i van subratllar que va sortir reforçat del 23-F. Algun tertulià assenyala "Zarzuela es muy grande", insinuant que el 23-F sorgia de la Casa del Rei però no del rei.

faqs tv3 parkin

TV3

El rei Joan Carles segueix, als 80 anys, gaudint de la seva immunitat. El fiscal del cas Nóos es va lamentar que no podia citar-lo ni com a testimoni al judici d'Urdangarin. I l'exagent Pastrana només pot ser entrevistat a TV3.