Estrella Morente és una de les gran veus del flamenc a l’actualitat. Nascuda a la província de Granada al si d’una família d’artistes, la cantant s’ha fet un lloc dins d’un gènere musical de profundes arrels espanyoles, però reivindicant una vessant menys nacionalista i més humana. Així mateix ho ha explicat ella al diari El País, en una entrevista per promocionar el seu darrer disc, ‘Copla’. Però les reaccions d’alguns unionistes, després de llegir el que Morente ha dit de la seva bandera, han estat furioses.

estrella morente 2 instagram

@e.morente

Al seu darrer disc, l’artista granadina homenatja les dones, folklòriques d’anys enrere com Lola Flores o Conchita Piquer, però també a la mare, la germana o les àvies. I el que ha fet enfurismar els ultres: Estrella Morente s’allunya de la copla “de la oficialidad del franquismo, diuen a El País. La cantant intenta que la copla i el flamenc no vagin de la mà d’alguns prejudicis polítics, d’aquells que vinculen les arrels espanyoles del gènere amb èpoques passades (i fosques) de la història d’Espanya. “Ha llegado a desechar letras por incluir expresiones como bandera rojigualda, asseguren.

estrella morente flamenc instagram

@e.morente

La cantant explica que “hay coplas que hablan de unos colores de una bandera que tampoco necesitamos. Además, me gusta mucho la bandera española pero no la necesito para expresar nada”. Però malgrat assegurar que sent la rojigualda com a pròpia, els més abrandats s’agafen a la darrera part de la frase: Estrella Morente no necessita la bandera espanyola per expressar res. I esclaten contra ella:

“La copla habla de la vida, y en ese sentido me interesa que juegue a ser de todos y para todos. Ese es para mí el lema de este disco, la libertad, assegura. Estrella Morente no necessita fer lluir la bandera cada cop que canta, malgrat que alguns dels que la critiquen voldrien que al seu disc només hi sonés l’himne d’Espanya.