El discurs de la reina d'Anglaterra amb motiu de la crisi sanitària ha deixat al descobert les misèries del discurs del rei Felip pel coronavirus. Elisabet II s'ha adreçat als seus conciutadans amb un missatge televisat impecable de 4 minuts i mig que sembla una pel·lícula. La reina de la monarquia més clàssica d'Europa, als seus 93 anys, dona classes a Felip VI que va fer un discurs lamentable i obvi, mancat de força, de veu aflautada i posat d'esma, d'empeus, sense mostrar-se proper. Aquest és el meravellós vídeo dels britànics:

discurs felip coronavirus EP

buckingham palace handout image of britain s queen elizabeth during her address to the nation and the commonwealth in relation to the coronavirus epidemic covid 19 recorded at windsor castle britain apri

EP / BBC

El discurs de la reina l'han barrejat amb imatges de voluntaris, metges i malalts. La monarca cedeix el protagonisme a la gent i opta per un parlament sense banderes ni símbols. Es limita a estar asseguda, amb un full de paper símbol de posar-se mans a l'obra, vestida de verd esperança i dona una lliçó de com actuar en temps convulsos. Felip necessitava la bandera d'Espanya i Elisabet només una veu greu i un muntador de vídeo que insereixi detalls com el discurs a la nació d'una jove princesa Elisabet l'any 1940 durant la II Guerra Mundial:

discurs reina

BBC

Els experts han parlat de la brillant posada en escena, sòbria, contundent, propera, amb una cadència i una tranquil·litat que encomanen calma. Al digital Vanitatis: "Fondo completamente aséptico, en el que no hay ni una fotografía familiar para evitar que cualquier detalle robe protagonismo a sus palabras". Dels vídeos que s'hi van inserint només lloances: "No hay himno, no hay banderas, no hay fotos familiares. Pero sí hay ciudadanos, sanitarios, militares, trabajadores esenciales, niños, vecinos y amigos aplaudiendo. Ellos son los protagonistas del mensaje. No la Casa Real en sí".

elisabet II discurs EP

EP

Felip feia un publireportatge de la tèrbola Corona espanyola en el seu pitjor moment. Citava Letícia, Elionor i Sofia mentre Elisabet només la gent. I els gestos nerviosos de Felip, posant-se la mà a l'estómac i no al cor, deixen clar que de reina només queda una: l'anglesa. La monarquia espanyola és una andròmina d'antiquari.