La formiga Barrancas fa de Junqueras a la presó. Una frase que ningú havia escrit mai. En realitat és el col·laborador d'El hormiguero que dona veu a una de les formigues de drap de Pablo Motos. Es diu Damián Mollá, un madrileny de 38 anys que al show d'Antena 3 de dilluns va protagonitzar un desafortunat gag sobre la reunió de Pablo Iglesias i Oriol Junqueras a la presó. Ell imita Junqueras com un pres polític gras amb la camisa a punt de rebentar, guenyo, que només pensa en menjar i parlant amb un accent català ridícul. Tot plegat per deshumanitzar un independentista empresonat per liderar l'independentisme. Aquest és el gag (comença als 30 segons):

Simulant una cita a cegues del programa First dates, Junqueras i Iglesias s'agafen de les mans i discuteixen el menú. Junqueras només vol plats catalans i la independència i Iglesias li acaba dient "Lo importante es dialogar aunque no sirva para nada". Per petar-se de riure. Pablo Motos reobre el debat de si un pres polític pot ser parodiat, però va un any tard. A Catalunya ja ho va discutir Polònia i van decidir que era més respectuós no imitar presos, com no s'imita Pasqual Maragall perquè pateix Alzheimer. Són codis interns que cadascú decideix respectar, o no. A la mateixa cadena de Planeta, Susanna Griso va fer un fotomuntatge de la reunió amb la seva imatge icònica: Junqueras empresonat.

griso preso antena 3

Espejo público

junqueras motos a3

El hormiguero

Tot s'emmarca en els límits de l'humor. Damián Mollá s'ha passat tot el cap de setmana instruint Espanya sobre com veu ell l'esquerra i la dreta, seguint el seu jefe Motos que intenta dissimular que és de Ciutadans. La formiga Mollá ha penjat opinions provocadores i els d'El Jueves l'han criticat. Una guerra menor a twitter que es resumeix així: Mollá es dol que la revista catalana El Jueves satiritzi el masclisme imperant a entrevistes a dones atractives a El hormiguero i dibuixi les formigues com un escrot:

 

motos   el jueves

jueves 20170215 550x769

junqueras preso a3

Antena 3

El debat dels límits de l'humor es resol fàcil: t'ha fet riure? Què et fa riure més: pintar Junqueras dins la presó amb boles de cotó fluix dins la boca i un llaç groc o Motos com un adolescent sortit? Això és el que et defineix. El problema que no cita Barrancas, la formiga de felpa, és que el riure és lliure, però Junqueras no.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat