Aquest dilluns, el dard d'El Foraster va anar a clavar-se al poble de Perafita, amb 395 habitants que viuen a l'altiplà del Lluçanès. Municipi famós per les seves coques i terra de cavalls. I on Quim Masferrer va topar-se amb un home que tenia al darrera una vida fascinant, que va divertir i emocionar a parts iguals.

perafita el foraster

'El Foraster' (TV3)

En Gabriel, un ferrador de cavalls que va deixar el presentador i tots els espectadors amb llàgrimes als ulls parlant de què li va passar fa set anys. 

perafita el foraster ferrador cavalls

'El Foraster' (TV3)

Fa un temps sortia a passejar amb un carro i un cavall amb la família. Ara ho fa sol. Fa set anys, amb una filla d'un any i la dona embarassada, van tenir un accident. Van bolcar, i la dona va quedar ferida, amb la cama atrapada sota el carro. Afortunadament la mare va protegir la filla, que va quedar il·lesa, i va tirar endavant amb l'embaràs, sense calmants ni res, però amb la cama plena de ferros. Ni un ibuprofè es va poder prendre contra el dolor. Però van poder tenir la seva segona filla sana i estàlvia. "Què és l'amor de mare?", es preguntava Masferrer. "L'amor de mare és el que vas fer tu: fer tot el possible per salvar les teves filles". Ara, quan les nenes demanen un desig, sempre demanen que a la mare no li faci mal el peu, "i això és amor de filles". Commovedor.

perafita el foraster ferrador cavalls 5

En Gabriel, l'Anna i les seves filles a 'El Foraster' (TV3)

Aquest veí de Perafita porta molts anys dedicant-se a ferrar els animals. Ho fa per la zona seva, pel Lluçanès, però també per tot el món: "He ferrat a Bèlgica, Itàlia, Anglaterra i... fa uns anys que vaig cada set setmanes, una setmana a Jordània a ferrar". I no per a qualsevol: per la família reial. El ferrador oficial del 'Royal Stable'. Masferrer al·lucina. "Coneixes als reis de Jordània?". "A la princesa. Al rei l'he saludat alguna vegada, però amb qui tinc tractes és amb la germana, que és qui porta més el tema dels cavalls... La veritat és que em tracten molt bé. Són molt 'campechanos', com el d'allà Espanya, que diuen que és campechano". A en Gabriel el tracten a cos de rei, el van a buscar a l'aeroport, amb xofer, no passa ni controls ni res, suite de luxe ("d'aquestes ben parides") al mateix palau reial, servei i qualsevol antull que tingui.

perafita el foraster ferrador cavalls 2

'El Foraster' (TV3)

perafita el foraster ferrador cavalls 3

'El Foraster' (TV3)

perafita el foraster ferrador cavalls 4

'El Foraster' (TV3)

Pregunta Masferrer: "La família reial espanyola no t'han trucat per ferrar els cavalls? Ah, no, no, no. Calla, no... Ells són més d'elefants". Touché. A Perafita fan bona coca. I bona mofa. 25,3% d'audiència, líder absolut. No ens estranya. Un capítol deliciós, com les seves coques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat