Divendres 14 de setembre s'estrena una de les pel·lícules més esperades de la temporada, Todos lo saben, amb Penélope Cruz, Javier Bardem i Eduard Fernández. El que tothom sap és que quan a un actor català li toca fer promoció li caurà una pregunta sobre el procés. El diari El Mundo ho tenia clar i fa la pregunta amb resposta dins: "Usted que ha sido parte de una Barcelona que era referencia cultural europea ¿sufre la ciudad un parón cultural por el procés?". Catifa vermella, no dels Goya sinó per aconseguir una resposta hostil amb l'independentisme. I Fernández, un dels millors actors del país, ho deixa clar: "Yo no soy independentista". Aclarint-ho per si calgués rendir-se abans de començar.

eduard fernandez efe 

EFE

Fernández va ser actor amb La Fura dels Baus i Els Joglars de Boadella, i ha fet cinema i teatre en català. No l'hem vist mai a una sèrie de llarga durada de TV3. Té clar amb què comparar l'independentisme: "La sociedad catalana está tan impregnada del procés que todo lo condiciona. Es como cuando te duele una muela, que estás todo el día pensando en la muela y te deja menos espacio para centrarte en otras cosas más importantes. Sólo en que te duele la maldita muela". El mal de queixal li provoquen sobretot els polítics indepes:  "Los que gobiernan, sobre todo los favorables a la independencia, están enfocado las políticas culturales hacia su objetivo y eso es un problema".

eduard fernandez luis pasqual teatre lliure

Teatre Lliure

Eduard Fernández va ser un dels signants del manifest en defensa del director del Lliure Lluís Paqual, acusat de mètodes despòtics per alguns sectors teatrals. S'alinea amb Pasqual en considerar necessari allunyar el teatre de posicionaments polítics tot i que demana, tímidament, la llibertat pels presos independentistes: "Yo nunca he sido partidario de que el arte deba tener forzosamente una función social. El arte es arte por sí mismo y hay que dejarle libre en su espacio, convenga o no a los políticos (...)  Lo de los presos me parece una barbaridad como me parece una barbaridad lo que se hizo en el Parlament el 6 y el 7 de septiembre de 2017​". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eduard Fernandez (@eduard.fernandez) on

Acaba acusant només dues de les moltes parts del procés: "Dentro de Cataluña la tensión existe. Es tan pesado...​Tanto a la derecha como a los indepes les gusta que haya esa tensión". De l'opinió dels actors sobre el procés i la presó preventiva d'independentistes, mai no se'ls ha sentit ni una paraula durant la cerimònia dels Goya que Eduard Fernández freqüenta. Ell, com a bon actor, està massa ocupat desitjant-los: "He ganado dos goyas... pero me deben un par más". Potser per això quan va recollir un Gaudí va dir "Vull dedicar aquest Goya... perdoneu, aquest Gaudí, a la meva filla Greta".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat