Ja tenim finalistes de la Copa del Rei de futbol. El proper dissabte 6 de juliol, la gran final entre el Mallorca i l'Athletic Club de Bilbao. Dimarts, els balears van eliminar la Reial Societat i aquest dijous, els bascos feien el mateix amb l'Atlètic de Madrid. Partit descomunal a San Mamés, golejada inapel·lable dels lleons per 3 a 0, amb uns Nico i Iñaki Williams estelars... Tant, com el periodista basc Edu Velasco, tertulià habitual d'El Chiringuito, presentador y comunicador de BilboSport TeleBilbao i Radio Nervión, que després del partit estava molt emocionat, i compartia un moment meravellós amb el seu fill. I és que com recorda Velasco, són molts els aficionats d el'Athletic Club que no han vist el seu equip aixecar la Copa. De fet, els que tenen menys de 40 anys no saben el que és. I és que fa 40 anys de l'última vegada que el conjunt vermell i blanc va guanyar aquest títol. Des del 1984, que es diu aviat, que no treuen la Gabarra a passejar. 

Sis finals disputades en els darrers quinze anys, i totes perdudes per qui durant molt de temps va ser el rei de copes, títol honorífic que li ha arrabassat el Barça els darrers temps (31 títols el Barça per 23 l'Athletic Club). Veurem si finalment es treuen l'espina contra el Mallorca. Una final que, no cal ser endeví, ja els diem com començarà: amb una xiulada a l'himne espanyol per bona part dels aficionats de l'Athletic Club, just abans de començar el partit. Enguany faltarà el suport dels aficionats culers, quan s'han enfrontat Barça i Athletic i la presència del rei a la llotja i de l'himne espanyol ha vingut acompanyada d'una cridòria descomunal. Però segur que molts aficionats dels lleons es deixaran els pulmons amb la seva escridassada. A El Chiringuito aquesta matinada estaven preocupats per això. Això de que hi hagi gent que no s'emboliqui en la rojigualda ho porten molt malament. Especialment Juanfe Sanz, que els darrers dies ha rebut de valent per dir-li Bilbao a l'Athletic, i que ara es posava sarcàstic demanant que no es xiuli l'himne espanyol. Vaja, un españolazo de cap a peus:

La càmera enfoca Velasco. S'hi suma Petón, "si pitan sería una falta de respeto". Primera resposta brutal de Velasco: "...bueno, le dijo el burro al caballo, 'orejotas'", i recorda quan en un camp espanyol es va xiular l'himne anglès en un partit contra la selecció espanyola. Llavors, ningú es queixava. Però és clar, al himno español, ni tocarlo. Un altre col·laborador, Rafael Almansa, diu "Es la Copa del Rey de España"... I segon revés de Velasco: "Sí... antes del Generalísimo". Pam, en tota la boca. Hi torna Petón, que continua desbarrant: "El que silba un himno está pecando de inmoralidad, agraviando a todos los que estamos viendo el partido, con el deseo de que sea la fiesta del fútbol español". I Velasco: "Es la fiesta de los que llegan a la final". Quan ells hi van, ell hi torna. Brutal. Més. Segueix Petón: "Si alguien se atreve a pitar un himno es extremadamente infame". Faltava a la festa Juanma Rodríguez, que vol fer-se l'irònic quan li diu: "Igual te he entendido mal cuando has dicho 'Yo respeto todos los himnos, a mi tampoco me gusta que piten mi himno'... Es que si pitan el himno nacional español, Edu Velasco, están pitando tu himno". I Velasco remata: "...No. El tuyo sí, el mío, no".

juanma edu
Juanma Rodríguez i Edu Velasco / MEGA

Conversa que, curiosament, a Atresplayer, queda tallada en aquest punt. Sigui com sigui, Velasco, més clar, l'aigua. Sensacional. I si no agrada a la resta, que s'hi posin fulles. Veurem qui guanya la Copa del Rei i sentirem els xiulets. Només faltaria que a qui li surti del monyo no pugui xiular l'himne espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!