Cada matí, ben d'hora, milers de catalans es lleven, van a la dutxa, es preparen un cafè, es vesteixen i agafen forces per començar una nova jornada laboral. Alguns, també preparen l'esmorzar als seus fills abans d'anar a l'escola. D'altres, encenen l'ordinador de casa per teletreballar. Però la gran majoria dels catalans que fan aquest ritual, a més, tenen un altre element en comú: posar la ràdio, sintonitzar RAC1 i escoltar el programa amb més oients de Catalunya: El món a RAC1.

Un dels moments més esperats pels fidels oients, de les sis hores que dura cada dia el programa, el trobem a les 8 en punt del matí. A aquella significativa hora té lloc l'editorial del seu director i presentador. Un editorial que en el cas de Jordi Basté i el seu programa, rep el nom de davantal.

jordibaste 79139293 187992132386451 5850987767091431745 n (1)

Jordi Basté / @jordibaste

I el davantal que ha verbalitzat aquest matí de dijous, 4 de novembre, és d'aquells que es recordaran molt de temps. I no precisament perquè el periodista d'Horta hagi buidat el pap amb un reguitzell de definicions, de paraules o de pensaments en veu alta. No. 

Ha estat un davantal demolidor, contundent, rotund, bestial i sobretot, sobretot, Breu, com així l'han batejat a l'emissora privada. Però ja diuen que de vegades, lo bueno, si breve, dos veces bueno. En aquest cas, no han estat dues vegades, sinó tres. Perquè tres han estat les vegades que Basté ha repetit unes paraules. Només deu paraules, en total.

jordibaste 101155296 2593208237599701 1093051628555415355 n

Jordi Basté / @jordibaste

El locutor ha fet un exercici d'economia lingüística i microfonal, un exemple paradigmàtic d'una frase que ell mateix pregona sovint: No parlis si no és per millorar el teu silenci. I de silencis també n'hi ha hagut. Un de llarg, tractant-se d'un mitjà com la ràdio. Deu segons callat, perquè cada oient processés unes paraules.

Però contextualitzem. Al PP madrileny estan molt distrets els darrers dies per veure qui el controla i els ganivets comencen a aparèixer sense cap dissimulació. Guerra oberta amb Casado, Almeida i Ayuso remenant tots tres la cua. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha reconegut el desgast que pot suposar en la formació la disputa amb la direcció nacional de Casado: “Lo que está pasando estos días es complicado, no es fácil, las cuestiones del partido pesan. Me gustaría que las primarias se celebrarán pronto para evitar más confrontación”.

isabeldiazayuso 242623983 383446550124456 5821492922434760171 n

Pablo Casado, Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez Almeida / @isabeldiazayuso

No ha estat l'únic que ha dit Ayuso. Amb les eleccions generals, municipals i autonòmiques del 2023 en l'agenda de tothom, el caos de Madrid ha generat tensió al partit conservador abans d'un congrés que la presidenta dels madrilenys voldria que se celebrés abans del mes de març, tot i que la direcció nacional el vol ajornar fins el juny.

Sobre aquesta qüestió, Ayuso ha dit en veu alta: Ir a unas urnas a uno siempre le hace libre. Por eso me gustaría seguir adelante con este proceso". Repetim: “Ir a unas urnas a uno siempre le hace libre". Chim pum. I Basté, murri i atent, ha fet servir només aquesta frase per dir molt. Moltíssim: "Ahir: Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la comunitat de Madrid". Deu paraules. Sentim Ayuso i la seva frase sobre les urnes. I Basté, ho repeteix: "Ahir: Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la comunitat de Madrid". Novament la frase. I així fins a tres vegades. Llarg silenci. I no li ha calgut dir res més.

Brutal. No es podia dir més amb menys. I no serem nosaltres qui ho espatllarem.