Aquest cap de setmana TV3 ha fet un gran servei públic i de país: retransmetre l'Ultra Pirineu, una de les millors curses de muntanya que es disputen, amb la presència dels millors corredors del món. Era l'última prova del calendari de les Golden Trail National Series. Va ser un súper-èxit d'audiència: un 2,7% quan el canal Esport 3 ronda el 0,4%.

Un gran desplegament de mitjans per donar visibilitat a les comarques pirinenques, més mancades de recursos. Molt bona pensada de TV3. Kilian Jornet ha jugat a casa seva i ha guanyat.

Però un petit detall ha servit perquè les xarxes protestin, amb raó. En el moment de les entrevistes a peu de cursa als corredors, el periodista de TV3, el sempre impecable Josep Maria Puig, pregunta al corredor alacantí Antonio Martínez.

I seria pel nom o perquè Alacant queda lluny que li ha preguntat en castellà:

-Reporter de TV3: "Vas cogiendo aire. Eso es importante... Yo siempre pienso y alucino como después de hacer una maratón llegue un pesado como yo y te entreviste sin que tengas fuerza para hablar"

-Corredor: "Estamos acostumbrados, he llegado muy justo al final... bueno puc fer-ho en valencià si vols"

-Reporter: "Sí, sí"

-corredor: "He avançat al keniata abans del riu i he apretat perquè sabia que si arribàvem junts no tenia res a fer i he tret un avantatge molt bo i l'he mantingut"

josep maria puig TV3

anyonio martinez tv3

Josep M. Puig i Antonio Martínez, TV3

A Bagà, al Berguedà, per alguna raó el reporter va parlar en castellà a un corredor que a TV3 sabien que era d'Alacant perquè així s'explica durant la mateixa retransmissió. És l'esportista qui, esgotat per l'esforç, li diu "puc fer-ho en català".

El Llibre d'Estil de TV3 i el sentit comú obliguen a preguntar en català excepte si sabem del cert que l'interlocutor no l'entén.

antonio martinez i jm puig tv3

Antonio Martínez i Josep Maria Puig, TV3

La paradoxa que algú que es diu Puig parli castellà a algú que es diu Martínez i aquest li reconvingui 'no,no, si soc catalanoparlant'. Un petit incident però que cal vigilar de no cometre a la TV pública. Les xarxes ho amplifiquen:

El més contraproduent és que si tots fan igual, quan un reporter s'adreci al director de TV3 li haurà de fer les preguntes en castellà. Vicent Sanchis és valencià.