Queden poques hores perquè arribem a la que es coneix com la nit més curta de l'any. Una nit que s'acostuma a celebrar en família o amb amics, tots al voltant d'una taula, els que puguin a la terrassa a l'aire lliure, per celebrar un sopar en bona companyia. Després, contemplar els focs artificials que es veuen per tot arreu quan aixeques el cap i mires cap al cel. Els que els hi agradi, també llançaran alguna bombeta o algun petard que altre, esperem i desitgem que amb la màxima prudència. Però el que no falla mai aquest 23 de juny al vespre, revetlla de Sant Joan, a totes les llars de Catalunya, és una de les delícies que tenim en aquest país, un dolç MERAVELLÓS, sigui quina sigui la seva variant: la coca de Sant Joan. Nit de revetlla, nit d'alegria, nit d'estimar, nit d'ajuntar-nos amb els nostres. I nit de coca. Com aquesta.

consellera4
Coca de Sant Joan / Foto: Víctor Peña

Pintón descomunal. Segur que a casa ja tenen preparada una coca similar, amb el seu sucre, la seva crema, els seus pinyons i les seves cireres confitades. Aquesta en concret, però, que està dient a crits 'menja'm!', surt d'un lloc molt concret. D'on? Del Forn Freixenet de Sabadell, un forn artesanal i nostrat, com n'hi ha tants a Catalunya, terra de forns, terra de dolços, terra d'artesans, terra d'un ofici tan meravellós com aquest que aquests dies tenen una feinada de por per arribar a totes les llars del país. Possiblement, el 23 de juny sigui el dia de més feina de l'any, si més no, en aquest forn que es troba al carrer Bonavista de la cocapital del Vallès Occidental i que fa més de 60 anys que es va obrir, concretament, l'any 1958. Només unes dades: per aquesta revetlla han necessitat més de 100 litres de crema, 15 quilos de pinyons, alguns centenars de quilos de farina i moltes hores de feina. I qui hi aporta aquest dijous el seu granet de sorra, o en aquest cas, el seu granet de sucre? La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

consellera1
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia / Foto: Víctor Peña

Imatge inusual de la consellera, per qui el 23 de juny és un dia marcat en vermell al calendari. Ciuró es posa cada any darrera del taulell del forn durant la revetlla de Sant Joan per despatxar coques. El Forn Freixenet el porta el seu marit, Lluís, i donat que és un dia on no es para ni un segon, per a la consellera és sagrada aquesta data per posar-se manos a la obra i despatxar coques. Coques de tota mena, les típiques de brioix de fruita i crema, de brioix amb pinyons, de brioix amb cabell d'àngel i cireres, de pasta de full amb pinyons, de pasta de full amb cabell d’àngel i la que és la coca estrella: la de pasta de full amb crema, d'altra banda, la preferida de la consellera.

consellera2
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia / Foto: Víctor Peña
consellera3
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia / Foto: Víctor Peña

Una imatge poc habitual de la consellera, vestida amb el davantal i mostrant orgullosa un dels exemplars de l'establiment familiar. És de justícia, ja que ella és la consellera del ram, dir que aquesta coca té una pinta descomunal. I qui ha aprofitat l'avinentesa per deixar-se caure per aquest forn de Sabadell? Algú que aquest 23 de juny s'ha emocionat. Algú per a qui va ser impossible els darrers anys fer aquest senzill gest d'anar al forn de bon matí a comprar una coca pel sopar de celebració de la revetlla de Sant Joan. Algú com Jordi Turull, commogut en poder reprendre una tradició dolça i tan nostrada com aquesta: "Recuperant les tradicions després d’anys de no poder-ho fer, he anat a comprar les coques de Sant Joan i m'he trobat una dependenta, diguem-ne 'singular'… Bona revetlla a tothom!!". Ciuró, emocionada per la visita: "Quina il·lusió m'ha fet que enguany puguis gaudir de la revetlla amb coques de casa! Enguany fa 30 anys que ajudo en aquesta data tan especial. Bona revetlla!":

 Sens dubte, la revetlla més dolça per Jordi Turull dels darrers anys. Una revetlla emocionant.