Carlos Carrizosa és el personatge amb el fracàs més fulgurant de la història del Parlament, de cap de l'oposició a penúltim grup parlamentari. Va perdre, tot solet, 30 diputats. Busca'ls. Quan Inés Arimadas va ser la més votada a Catalunya i es va amagar sense ni presentar-se a una investidura que tenia perduda, va dimitir de diputada per anar amb Albert Rivera a Madrid. Aleshores va posar Carrizosa al capdavant del partit a Catalunya. Ja se sap com han acabat tots: Rivera fracassat a casa seva, Arrimadas a punt de gaudir el mateix final penós i Carrizosa, irrellevant al galliner del Parlament amb sis diputats i camí de la desaparició. Un final previsible per un partit que va néixer només per atacar l'ús del català, a TV3, a l'escola o als senyals de trànsit. Així els va.

Debat de Política General Parlament 2022 Carlos Carrizosa / Montse Giralt
Debat de Política General Parlament 2022 Carlos Carrizosa / Montse Giralt

Carrizosa encara treu el cap quan hi ha algú que vol parlar català. El seu últim èxit ha estat insultar un ciutadà que volia parlar en la seva llengua als jutjats: el titlla de "gilipollas". Literal. Acaba de passar. Antonio Baños, tot i ser diputat durant uns dies per la CUP i tertulià, és un ciutadà del carrer. Declarava a la justícia ordinària per desobediència en no haver contestat la ultradreta de Vox en el judici de l'1-O. En la seva defensa, ara Baños volia expressar-se com millor ho fa, en llengua catalana. La jutgessa li ha dit que no. Justícia, Espanya, 2022.

Antonio Baños EFE
Antonio Baños EFE

Antonio Baños no pot defensar-se en la seva llengua, oficial a Catalunya, perquè una jutgessa es nega a fer servir un traductor. Així trepitja els seus drets lingüístics. I Baños, lògicament, es nega a declarar en una altra llengua. Carrizosa troba això una "gilipollez". O sigui, un ciutadà del carrer és un gilipollas. Finezza del diputat Carrizosa cap a la població. Carrizosa: "El Sr. Antonio Baños, de nombre y apellido evidentemente extranjeros, se niega a responder a la juez en la lengua de sus padres extranjeros. Una de las muchas razones por las que la gente sensata se opone a la independencia es por las gilipolleces que hacen los que la promueven". 

Antonio Baños TV3
Antonio Baños TV3

Antonio Baños té els quatre avis de fora de Catalunya. Sí. Això és el que els fot als de PP, Cs i Vox, que una persona sense els vuit cognoms catalans, ni el nom en català, sigui indepe, catalanista i faci servir el català. Això els descol·loca, els mata el relat, els ensorra a sis diputats. I clar, Baños és perillós i l'ataquen. Però el tertulià sap defensar-se, pobre Carrizosa encara no s'ha aixecat del KO. Tuit de Baños com una fuetada, acusant Carrizosa de pertànyer a una altra època, no al s. XXI sinó al Franquisme que deu enyorar: "Els drets no tenen a veure amb la puresa de la sang ni d'on vinguin els meus pares, el meu dret és parlar en català". Clar i fàcil d'entendre, fins i tot per Carlos, tan castellà com Antonio:

Carlos Carrizosa, en castellà perquè ho entengui: ¿Qué es gilipollez? Gilipollez eres tú.