XIII Gala dels Premis Gaudí que va emetre's per TV3 a la tarda excepcionalment per respectar el toc de queda. L'audiència va respondre amb un correcte 10,8% i 225 mil espectadors. Ben jugat perquè a la nit contra l'estrena de Rocío s'hauria ensorrat. A Catalunya el drama de Rociíto va fer un apoteòsic 29,6%. Un dels moments més esperats era el del premi als millors actors i va ser per dos escolaritzats en català que no van parlar català: Candela Peña i Mario Casas.

cnadela peña Gaudi TV3

Candela Peá recull el Gaudí, TV3

La seva pel·lícula La boda de Rosa, és bilingüe, rodada al País Valencià en català i castellà. Candela mai no respon en català a les entrevistes a TV3 tot i ser de Gavà, haver estudiat en català i haver estat presentadora de TV3 al programa Sputnik en català. Però li costa i s'expressa millor en castellà. Un drama de la fallida Immersió Lingüística. Va ser criticada a xarxes:

candela 1

candela 2

candela 3

candel apeña gaudi ACN

Candela Peña, ACN

Les crítiques no són tant a l'actriu, que pot parlar la llengua que li doni la gana, només faltaria, sinó al sistema Educatiu català, sovint atacat per invasiu dels castellanoparlants. El resultat de dècades d'immersió lingüística és que Candela no es veu amb cor de dir ni Bona nit: "Buenas noches, cariños". Mario Casas igual. L'actor nascut a Galícia va ser escolaritzat a Catalunya però el discurs en vídeo, no va poder ser-hi present, el va fer en castellà:

mario casas guadi TV3

Mario Casas als Gaudí, TV3

Candela era filla dels amos del bar d'un cine de Gavá. Va estar divertida "Qué alegría, que Movistar sepa que hago algo más que la jueza. Aquesta pel·lícula l'he fet en valencià. Estem contents". 5 segons en català. O valencià.