Per molt que a les espanyes hi hagi qui tingui urticària amb qualsevol cosa que tingui a veure amb els catalans, per molt que a molts els exploti el cap quan senten alguna cosa que ve de casa nostra i ens imaginen als catalans com una mena d'éssers endimoniats, hi ha qui no es pot resistir a la temptació de caure rendits i tastar icones d'aquí, meravelles culinàries, bocins de cel fets plats, quan tenen al davant alguna creació sorgida de la nostra cuina, de la nostra història, dels nostres avantpassats als fogons. Per exemple, el pa amb tomàquet. I és que no s'entén un entrepà o una llesca de pa torrat sense tomàquet. No s'entén que a Espanya mengin un immenjable pa gairebé sec, que costa d'empassar. En aquest sentit, hem vist algunes aberracions amb trossos de tomàquet ratllat o amb una mena de crema-vòmit que l'escampen amb una cullera. També s'han vist coses rares amb la crema catalana. Però mica en mica, especialment a Madrid, estan començant a abraçar delícies de la nostra cuina. L'última, la que ens han ofert al programa Tot es mou.

gil4
Calçots a Madrid / TV3

A Madrid, les darreres hores, sembla que només viuen pel casament entre el seu alcalde, José Luis Martínez-Almeida, i la seva parella, Teresa Urquijo. Un bodorrio amb tuf de caspa, ple de Borbons, però on no hi anirà Letícia. Ja se sap el menú del convite. I no. No hi haurà una obra d'art molt nostra com els calçots. Ells s'ho perden. El programa de la Melero, però, aquest divendres, ha anat fins a Collado Villalba, prop de la Sierra Madrileña, a tocar de Madrid, per mostrar-nos què està passant allà amb aquesta meravella de la nostra gastronomia. El reporter Jordi Gil ha anat fins allà per xerrar amb un català que mira d'exportar la passió pels calçots a Madrid. On? A la Calçotada Fest, que ja va per la seva tercera edició.

gil2
Calçots a Madrid / TV3

El responsable explica que fa 22 anys que fan calçots a Madrid, que té "una acceptació bestial. A la gent de Madrid li agrada moltíssim els calçots. És portar la festa de Valls a Madrid". El periodista li diu que "aquí sempre es diu que el millor del món passa a Madrid: la millor pizza, la millor paella... la millor calçotada també es fa a Madrid?", deixa caure amb sornegueria, ironitzant sobre la tradicional fatxenderia dels madrilenys. Resposta: "Indubtablement. Els calçots són de Valls, la salsa romesco és collonuda, les botifarres són de Barcelona, el fuet de Vic... sí, sí, per suposat". I tot seguit, mostren com els fan, amb unes graelles gegants i comencen a donar voltes. Els espectadors de TV3, però, més que veure-ho com una exportació d'un producte tan estimat i nostrat de Catalunya, s'ho han agafat per la part que crema i no els hi ha acabat de fer el pes saber o deixar de saber com fan calçots a Madrid i han tirat d'ironia:

No sabem si els calçots van quedar ben fets o no. Els que estan força cremats, pel que es veu amb els comentaris, són molts espectadors catalans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!