“A vegades cal posar-se una mica seriós per poder seguir rient la resta del temps”. Així concloïa Andreu Buenafuente el monòleg inicial del darrer programa de Late Motiv (#0). L’humorista de Reus va voler començar d’una manera diferent el late show davant les insòlites detencions de la Guàrdia Civil a Catalunya. Buenafuente, demanant disculpes al públic, va deixar de banda el riure per obrir un espai de gairebé quatre minuts de reflexió en veu alta.

El presentador, que més tard compartiria el seu discurs a Twitter sota el títol “Un dia fotut = una nit sincera”, va començar destacant els milers de persones que van sortir al carrer arreu de Catalunya arran de les darreres detencions i que el conflicte que existeix ha passat de ser polític a social. “On és la gràcia? Enlloc. Hem arribat aquí per no escoltar, no parlar i no respectar”, puntualitzava.

Al·legant que coneix gent “sensata i molt bona” tant a Madrid com a Barcelona, - hi viu a les dues ciutat -, el fundador d’El Terrat es “nega” a pensar que aquesta situació no tingui remei i donava com a solució “posar-hi ganes, treure força i posar política”. “La política és l’art de canviar les coses”, deia Buenafuente citant Aristòtil.

El monòleg ha estat aplaudit per bona part de l’audiència del programa. Entre d’altres, ha rebut el suport de Risto Mejide, - amb qui va tenir un tens intercanvi de missatges la temporada passada -, que ha compartit el discurs al seu compte de Twitter.

D’altra banda, els missatges provinents de Catalunya eren més crítics amb el presentador. Molts comentaris l’acusen de voler quedar bé amb tothom i de no ser més contundent davant els actes repressius de cara el referèndum de l'1 d'octubre.