Gonzalo Bernardos parla i puja el pa. I més en un dia que es presenta mogudet al Parlament. Són dies de reunions, d'investidures express, d'imputacions encara més express, de noms, pactes, debats i embolica que fa fort. Què passarà? No se sap. Què passa? Sí se sap: que Bernardos està en la seva salsa. On fire. Desbocat. Si fa uns dies va treure de polleguera d'altres tertulianes per la manifestació feminista, ara ha irritat els seus interlocutors per la situació política catalana.

gonzalo bernardos

RAC1

A la tertúlia dels dijous d'El món a RAC1, l'economista començava la seva intervenció sobre el debat d'investidura de Jordi Turull amenaçant: "qualsevol que ha intervingut en la independència unilateral queda eliminat per continuar exercint la política per l'engany que ha fet a la població". El periodista Josep Martí l'interpel·la: "Tu que fas apel·lacions a la llei, Turull era eligible, sí o no? Ja t'ho dic jo, ho era". Però Bernardos no donava el seu braç a tòrcer: "tu sabies que el jutge Llarena tenia a la seva agenda inhabilitar-lo. La pregunta no és aquesta, la pregunta és 'el senyor Turull podia exercir un programa de govern, donades les implicacions judicials que té? Nooooo". Així, allargant la 'O'.

Eduard Pujol Jordi Turull - Efe

EFE

Martí s'anava posant nerviós a la cadira i els ànims anaven in crescendo:"I tant que Turull pot ser elegit. El que fa mal a la vista és que llavors tu tiris de la justícia per inhabilitar-lo en el moment en que hi ha possibilitat d'una investidura. Però a tu només et fan mal a la vista certes coses", apuntava l'ex secretari de comunicació del govern català.

Però quedava l'anàlisi més ferotge cap al que representa Bernardos i les idees que pregona al programa de Basté: "Tu et quedes tan ample. Tu, que véns cada setmana a donar lliçons, a explicar lo idiotes, lo cafres i lo irresponsables que són els independentistes, et comportes com un sectari de dalt a baix, ets incapaç de sortir del personatge per donar una mica de llum clara sobre les coses, i trobar encerts i errades en un cantó i en un altre". Josep Martí dixit.

josep marti

@JosepMartBlanch

Silenci. I rèplica furibunda de Bernardos: "Jo no he dit cap de les tres paraules. Jo no sóc un personatge. Jo dic el que penso. El meu discurs sempre ha estat el mateix, cosa que no es pot dir de la immensa majoria que aneu variant segons bufa el vent". Aquí Bernardos ja estava encès: "Tinc raons per estar emprenyat? Moltíssimes. On estan aquells economistes que deien que cap empresa sortiria d'aquí? On estan? Tinc dret a estar molt emprenyat perquè a mi i a molta gent, aquesta aventura independentista ens ha fastiquejat la vida. Continua havent-hi persones que volen continuar vivint del momio, que són vividors. Vividors que ens perjudiquen a tots plegats. El més honrós que podien dir és 'ens hem equivocat, i marxem'".

bernardos enfadat

S'afegeix en la conversa la periodista Pilar Carracelas: "No estàs tan emprenyat amb l'estat espanyol que està forçant i depassant els límits de l'estat de dret per protegir suposadament l'estat de dret...". "Tu tens constancia?", li inquireix Bernardos. "Tu no saps el que és un jutge d'un Tribunal Suprem. Tu saps el que és 'tangentopolis'? És la manera com la democràcia italiana va escombrar els jutges, i va generar una nova fase. Això és el que cal fer a Catalunya".

Les til·les a can Basté els dimecres a la nit van que volen. Sap que l'endemà l'espera una bona dosi de tensió al locutori de RAC1. Potser algun sobret de la infusió li podrien donar a Bernardos. Aquesta vegada, però, la serenor ha vingut de boca d'un dels implicats en la discussió. Josep Martí, passats uns minuts, ha entonat un mea culpa: "Vull disculpar-me amb el Bernardos, perdre els papers no diu molt al meu favor, i dir-li sectari per antena, tampoc. Però és molt desgaradable el fet de fer esforços per sortir de la trinxera". Bernardos li ha agraït, dient que no feia falta: "tothom pot excedir-se, com jo també ho puc fer". Segur que sí, deuen pensar molts oients. Cada dijous en tenen moltes mostres.