La famosa i infame 'Oficina del Español' creada per la Comunitat de Madrid de Isabel Díaz Ayuso torna a oferir senyals de vida. Aquell despatx, un param durant l'etapa de Toni Cantó com a líder, ja té nou inquilí. Cantó va deixar penjada aquesta importantíssima institució, coneguda popularment com el 'chiringuitoni', per marxar-se a fer de presentador i humorista a la nova tele ultra 7NN. El valencià està deixant la seva signatura al canal, perquè és un home de principis i una garantia de resultats. De quin tipus? Aquesta és fàcil: de tot allò que sigui sinònim de ridícul. Segueix la línia amb mà de ferro, la marcada a UPyD, a Ciudadanos, al PP i a l''Oficina del Español' dels nassos.

En Toni va plegar de la feina a l'administració madrilenya fa tres mesos, deixant encara més buit el despatx. I malgrat que Ayuso i companyia no es cansin d'assenyalar la importància sideral de la seva ocurrència per al futur de l'idioma castellà i de la humanitat sencera, ningú ha tornat a posar un peu allà. Sí, no és un canvi gaire substancial respecte l'etapa Cantó, perquè només el trepitjava per mirar Twitter des de l'ordinador a raó de 75.000 euros a l'any. Tot això s'ha acabat, si més no sobre el paper. Ayuso ha designat successor. No podem assegurar que sàpiga qui és el nou director de l'ens, però. I no és una frase feta. És literal.

critica Toni Cantó ConToni Twitter
Toni Cantó ja no fa pena a l''Oficina del Españo, ara ho fa en una tele ultra / Twitter

Ayuso designa successor de Toni Cantó al seu chiringuito lingüístic i espanyolista. El seu nom, un mal de cap per a la presidenta

L'escollit ha estat un home que sembla més preparat per a la tasca que el seu predecessor. Gestor cultural i periodista, té experiència a l'Institut Cervantes, és a dir, una organització pública que promou l'ensenyament de l'idioma espanyol. Una tasca molt similar a la que farà a partir d'ara, però això sí: a la madrilenya. El seu nom és Ramiro Villapadierna. El currículum del substitut ens ofereix un detall molt significatiu: director de la Cátedra Vargas Llosa. Aquí ja anem lligant caps, Vargas Llosa és el rei de la parròquia Ayuser. I viceversa. El Nobel peruà, en el seu deliri, la va comparar amb el que considera el millor president de la història: Ronald... Goebbels. Bah, els clàssics lapsus de la parella d'Isabel Preysler, que últimament no peta fi. Bé, doncs en Ramiro és el fitxatge galàctic de la líder del PP madrileny, tot i que ja li genera problemes que amb Toni Cantó no en tenia. Sembla que ja l'enyora. 

Ramiro Villapadierna Twitter
Ramiro Villapadierna, nou director de l'Oficina del Español / Twitter
Vargas Llosa   GTRES
Mario Vargas Llosa / GTRES

El vídeo que demostra que Ayuso no és bona ni retenint informació ni llegint un senzill paper

El motiu d'aquest melancolia és que Ayuso no és bona retenint informació al seu cervell. De fet és una autèntica artista de la tergiversació i l'invent descarat. Però tampoc té traça llegint els discursos que li prepara el guru Miguel Ángel Rodríguez, com va demostrar en aquella compareixença per l'embolic del seu germà embutxacant-se comissions milionàries d'origen públic amb material sanitari durant la pandèmia. I li ha tornat a passar quan ha hagut de recitar el nom de Ramiro Villapadierna. Estem d'acord que el cognom és poc comú, però el mínim que li podem demanar a tota una presidenta és que la seva comprensió lectora i dicció en públic sigui mínimament acceptable. Doncs no. Un nou ridícul: ha necessitat de dos intents, i ni tan sols així ha arribat al 5 pelat. L'escena és la riota de la xarxa.

Isabel Díaz Ayuso vergüenza Europa Press
Isabel Díaz Ayuso / Europa Press

Si Villapadierna ha de salvar l'espanyol, que comenci per Ayuso. L'ombra de Toni Cantó és molt llarga. Qui ho havia de dir.