Des d'aquest setembre, Ricard Ustrell és al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio, fent doblet amb el programa que dirigeix i presenta cada dissabte a TV3, el Col·lapse. Aquesta nit, per cert, amb convidats que segur que no deixen indiferent l'audiència, com l'actor Jordi Sánchez, el musicòleg Ramon Gener, el periodista Xavier Sardà, la cantant Maria Pelae i l'escriptor Sergi Pàmies.

Abans, ja ho saben, estava al capdavant del Planta baixa que ara i des de fa ja un temps, presenta l'Agnès Marquès. Fa dos anys, però, concretament el 23 de març del 2021, van entrevistar l’autor del llibre Tothom pot ser antifa, Pol Andiñach. Durant la conversa, amb Maiol Roger i Xavier Rossinyol, en substitució d'Ustrell els divendres, es va parlar d'una entitat autoanomenada Asociación Brigada de Limpieza Els Segadors del Maresme. Una de les coses que es van dir va ser que en l'esmentada entitat s’han infiltrat components de l’extrema dreta i que hi ha casos judicials oberts. Brigada Els Segadors del Maresme va acusar Ustrell com a responsable del programa d’un delicte d’odi per, segons deien, haver-la associat amb l’extrema dreta. El passat gener, el titular del jutjat d’instrucció número 4 de Sant Feliu de Llobregat va decretar l’arxivament de la causa afirmant que "no s’ha provat que els investigats incitessin a la violència contra els membres d’aquesta entitat", i que “tampoc han fet cap crida pública per a l’erradicació dels denunciats pel simple fet que treuen llaços grocs ni per altre motiu”.

planta baixa
Planta baixa / TV3

L'advocat d’Ustrell, el penalista Xavier Melero, va explicar que el productor va declarar que el programa va recollir l’opinió de l’autor del llibre Pol Andiñach, i que és un fet constatat”, que a Segadors del Maresme s’han infiltrat components de l’extrema dreta i que hi ha casos judicials oberts. En l’entrevista a Pol Andiñach s’explicaven accions per combatre els grups feixistes i s’exposava el cas de les pancartes contra una mesquita que van aparèixer a Nou Barris, de Barcelona, que va acabar amb algunes agressions. Després de la resolució judicial, Brigada Els Segadors del Maresme va tornar a recórrer. I han tornat a marxar amb la cua entre les cames. Perquè l'Audiència Provincial de Barcelona ha confirmat l'arxiu de les actuacions, al considerar que els fets pels quals s'investigava Ustrell i el programa no són constitutius de delicte. Per tant, ara ja sí que l'arxiu de les actuacions és ferm.

Ricard Ustrell riendo en 'Planta Baixa' TV3 @ricardustrell
Ricard Ustrell a 'Planta Baixa' / TV3

Concretament, a la sentència a la qual ha tingut accés ElNacional, es llegeix que "Las palabras y opiniones vertidas por los denunciados están contextualizadas en el ejercicio del derecho a la crítica que tienen los periodistas en el curso de un programa informativo y de entretenimiento. Se critica, de forma ácida, a los grupos de extrema derecha con propuestas para frenar a dichos grupos que no incitan a la comisión de actos de violencia, intimidación, hostilidad o discriminación contra la entidad denunciante"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!