Una de les moltes (i fastigoses) consignes que va perpetrar el franquisme va ser aquell "¡Arriba España!" que encara avui s'escolta a molts àmbits i que molts ultres continuen verbalitzant orgullosos i amb tota impunitat. Dues paraules vergonyoses adoptades per José Antonio Primo de Rivera com a part de la parafernàlia simbòlica amb la que volia envoltar la Falange, imitant el feixisme italià i el nazisme. Un crit que pot escoltar-se perfectament i repetidament al Valle de los Caídos o en qualsevol manifestació ultra... Però també en un plató d'un canal nacional.

ruleta

La ruleta de la suerte (@laruletadelasuerte)

La ruleta de la suerte hem vist amb estupor com una de les concursants utilitzava aquest lema per triar les lletres del panell per anar completant. El mític concurs dels migdies a la cadena d'Atresmedia ha vist amb perplexitat com una de les concursants triava lletres per esbrinar una frase. Primer les consonants i després les vocals. Quan diuen la lletra escollida, han d'afegir una paraula que comenci amb la lletra en qüestió perquè no hi hagi dubtes. Com la "N" de "Navarra". Va triar la "A" i la "E". De què? Bingo. De la frase franquista per excel·lència:

"A de arriba y E de España"... "Vale, muy bien... Yo creo que van a estar todas", diu sense immutar-se el presentador, Jorge Fernández. Todas les mostres de franquisme, hauria d'haver afegit. Una tria sibil·lina a la qual no s'ha fet menció en mig del programa, però que no ha passat desapercebuda pels espectadors:

Queda poc perquè convidin a concursar a Santiago Abascal i a Ortega Smith. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat