“Nunca me he sentido español”. El director de cinema Fernando Trueba va provocar una forta tempesta política quan va pronunciar aquestes paraules l’any 2015, durant el seu discurs d’agraïment pel Premi Nacional de Cinematografia. L’artista va despertar aleshores la fúria de l’espanyolisme més abrandat i en va patir les conseqüències. La més sonada: el fracàs de la seva pel·lícula ‘La reina de España’, que es va estrenar un any més tard. L’actor Antonio Resines, que formava part del projecte, en va parlar a bastament ahir a El Hormiguero.

fernando trueba gtres

GTRES

Pablo Motos va rebre l’actor espanyol ahir a la nit al seu programa. I a mitja entrevista va aprofitar per treure el tema: “Os disteis una hostia buena con ‘La reina de España’”. Resines recorda amb tristesa el que va passar: “Eso fue una barbaridad, un disparate. Lanzaron una campaña tan brutal contra ‘La reina de España’ por unas declaraciones que había hecho Fernando el año anterior, totalmente sacadas de contexto”. L’ultraespanyolisme es va acarnissar amb el director de cinema, a qui acusaven de rebre subvencions per a les seves produccions malgrat renegar d’Espanya. El boicot contra Trueba va ser bestial.

antonio resines antena 3

Antena 3

La teoria d’Antonio Resines és que algú molt poderós va moure fils per fer fracassar la pel·lícula: “Detrás de la campaña que se hizo tuvo que haber un grupo muy importante político o de comunicación. Porque no se entiende que no fuera nadie a ver ‘La reina de España’. No fue nadie desde el primer día. ¿Qué pasó? Ideológicamente ni de izquierdas, ni de derechas, ni de centro... Nadie”. El primer cap de setmana després de l’estrena, només 100.000 persones van anar al cinema a veure-la. Un desastre absolut. Resines tenia un paper protagonista al film. Però també hi estava implicat econòmicament, perquè n’era productor. Va perdre un dineral. “¿Cuánto?”, pregunta Motos. “No te lo voy a decir. Más de lo que tiene Broncano”, fa broma.

antonio resines hormiguero

Antena 3

Un grup polític o de comunicació enfonsant Fernando Trueba per dir que no se sent espanyol? I si al darrera hi hagués, com el títol de la pel·lícula, una altra reina d’Espanya? Posats a teoritzar...