El compte oficial de Twitter de Turismo de España (@Spain), porta uns dies cobrint-se de glòria. Fa poc, parlant de l'artista més internacional del moment, la catalana Rosalía, van il·lustrar un reportatge parlant de les bondats de la terra que la va veure néixer, segons ells, San Esteban de Sasroviras. Immediatament, moltes persones van dir-hi la seva, com Quim Monzó, Jordi Eroles de TV3 o Antonio Baños:

A Baños se li ha girat feina amb Turismo de España. Perquè els intents matussers i penosos d'espanyolitzar-ho tot, sembla que no s'aturaran. I si fa uns dies va fer servir el mot catetos, avui hi ha repetit. Aquest cop, per uns comentaris glossant la figura d'un català il·lustre, Antoni Gaudí. L'arquitecte tenia, a banda de la seva professió, tres grans passions, la natura, la religió i Catalunya. Defensava la seva llengua davant qui calia, per exemple, davant la policia, tal i com va reproduir la Plataforma de la Llengua. El geni va ser detingut quan volia anar a missa. A la delegació policial li van preguntar quina professió tenia. Ell va dir "arquitecte". I el policia: "Pues su profesión le obliga a Vd. a hablar en castellano…". Resposta, sublim: "La professió d’arquitecte m’obliga a pagar contribució i ja la pago, però no a deixar de parlar la meva llengua". L'agent, irat: "¡Si Vd. no fuese viejo le rompería la cara; sinvergüenza, cochino!". I Gaudí: "Jo a vostè no l’insulto i vostè a mi sí. Jo parlo la meva llengua…". És una mostra de com defensava i l'amor que sentia Antoni Gaudí per la seva llengua. Repetim, Antoni Gaudí.

antoni gaudí

Antoni Gaudí

Perquè segons Turismo de España, és Antonio. I precisament, algú que sí es diu així, Antonio Baños, els ha ensorrat de manera demolidora:

tuit gaudi baños

Posem la captura del tuit perquè després d'escriure això, el compte l'ha esborrat i n'ha escrit un altre amb un matís diferent: ara Gaudí ja no apareix amb el seu nom, ni Antoni ni Antonio. Casualitats de la vida...

Abans treure el nom en català i posar-hi només el cognom, hauran pensat... Lamentable.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat