El judici al procés va fer que a més a més de parlar dels condemnats, també es parlés, i molt, dels jutges, els fiscals i sobretot els advocats defensors. El lletrat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva era un dels millors: Andreu Van Den Eynde. Un penalista que té una banda de rock i que acaba d'estrenar un tema amb la seva banda 99% rock reivindicatiu.
Andreu Van den Eynde / Instagram
A banda de fer molt bé la seva feina o de fer anar les cordes de la guitarra, Van den Eynde també és un habitual de les xarxes on sovint exposa el seu dia a dia i les seves rutines, i no només sobre grans afers jurídics. Tan aviat parla del cafè amb llet calent a un bar com destaca l'amabilitat del dependent d'una botiga de Barcelona, com li va passar fa uns dies.
El botiguer, com tants d'altres, no té el català com a llengua materna, però s'esforça a utilitzar-lo. Amb aquell deix dels nouvinguts als quals els costa distingir la vocal neutra o la essa sonora, per exemple, amb una expressió molt nostrada com "que vagi bé": "Ara mateix un dependent volent-me despedir amb un 'que vagi bé' m’ha dit 'ca bayi bé' que sona molt com 'que balli bé' i m’ha donat bon rotllo".
Andreu Van den Eynde / TV3
Si alguna cosa té clara l'advocat és la seva defensa per la seva llengua, per la llengua catalana, i no dubta en fer-ho on i davant qui calgui. Els darrers dies, arran de les quotes de català a la llei audiovisual, s'està parlant molt de la salut del català, de què cal fer perquè la nostra llengua tingui la presència que cal, es cuidi i s'asseguri la seva presència, no només en els mitjans de comunicació, les plataformes i el cinema, sinó en totes les escoles, institucions i organismes.
I sovint, un dels estaments que sempre surt assenyalat, en negatiu, per la poca presència del català, és el judicial. Un terreny que, per raons òbvies, coneix a la perfecció un Van den Eynde que ha escrit una sèrie de comentaris a la xarxa explicant què fa ell en aquest sentit.
Andreu Van den Eynde / Europa Press
Assumint que "No és el meu negociat ni en tinc ni idea", l'advocat fa algunes reflexions per contribuir i enriquir el debat sobre la llengua catalana, "que tenen el mateix valor, suposo, que les de qualsevol altra persona".
En el seu cas, un gest que paga la pena destacar. Explica Van den Eynde que ell sempre intenta "escriure el màxim d’escrits judicials en català, parlar català als jutjats i a twitter, tenir el web en català, etc. Això ho faig evidentment per militància. És obvi que si tinc 100K followers en català, en podria tenir el doble en espanyol, o més".
Intento escriure el màxim d’escrits judicials en català, parlar català als jutjats i a twitter, tenir el web en català, etc. Això ho faig evidentment per militància. És obvi que si tinc 100K followers en català, en podria tenir el doble en espanyol, o més 2/3
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) November 8, 2021
Van den Eynde, però, és conscient que "els joves no 'militen'", i posa d'exemple el que té a casa: "Els meus fills tenen tot l’entorn en català, però juguen en espanyol inclús entre ells perquè és l’idioma de la ficció, dels jocs, de la tele... Aquests són els espais on hauríem de contribuir a crear contingut en català". Unes reflexions que han estat molt ben rebudes per part dels seus seguidors:
Actualment parlar català s’ha convertit en un acte de militància.
— Carmen Sebastià (@LaSebastia) November 8, 2021
I els nostres fills no militen i el castellà els envolta i els sedueix de mil maneres, el català, no.
Molt ben dit!
Actualment estem en una nova època de relacions socials a través de la tecnologia i els joves ho veuen diferent. A més, de català poca cosa hi ha. Per això és important exigir uns mínims i potenciar-los
— Teresa March (@MarchTeresa) November 8, 2021
Als Judicis orals el català no crec que arribi el 10%
— Pere Ferrer García (@pmprnf43) November 8, 2021
Els grups de rock q canten en anglès omplen estadis amb gent que no entén anglès, igual q alguns grups de rock en català, omplen estadis fora de Catalunya, no promoure musicals en Català o castellanitzar tv3 per arribar a mes gent, es una mala excusa. !!*!!
— Guille O' Tina (@Willi56554092) November 8, 2021
Efectivament, falten boles de drac i drs. Slump. S'agraeix el twit i la militància.
— Mariona Masferrer (@Marionamasf) November 8, 2021
Tant de bo la resta de lletrats fessin com ell i als jutjats se sentís el català per tots els passadissos i sales...