Avís a navegants. I a la família del petit Gabriel. Telecinco i Antena 3 remouran la mort del nen fins a límits impensables. Només ha fet que començar. Era d'esperar que Ana Rosa Quintana i Susanna Griso esmolessin les urpes de la misèria només saber-se el trist desenllaç.

Com a mínim, estava més clar que l'aigua que els programes de dilluns serien una mena d'especials amb bones dosis de morbo. Però hi havia la incògnita de saber com reaccionaria l'audiència. Per desgràcia, els ha correspost. Entre totes dues van fer que ahir al matí, la meitat dels espanyols mirés com esbudellaven el dolor d'una família i un poble. Això sí, ensenyant molts peixos, no fos cas.

peixos

Telecinco

Un 26,9 % de share per El programa de Ana Rosa i un 26,2 % per Espejo público a Espanya. Empat tècnic en misèria humana. La dada significativa? Que Catalunya no se'n salva. Entre les dues van duplicar l'audiència d'Els matins a TV3. El matinal de Bosch i Heredia es va quedar amb un 15,8 %, mentre les seves competidores sumaven un 37,5 % entre les dues (19,6 per la Griso i 17,9 per AR). Perquè es facin una idea, dilluns passat, sense cadàvers de nens de 8 anys pel mig, Els Matins va fer gairebé un 20%, Espejo público un 18% i la Quintana un minso 10%. Dades que es van repetir durant tota la setmana. Però els catalans que ahir volien morbo, saben a quin mercat trobar-lo. 

cotxe funebre gabriel

Telecinco

Els espectadors volien carnassa i Quintana i Griso els hi van proporcionar. Però els arbres genealògics de les famílies de Gabriel o de la presumpta assassina, Ana Julia Quezada, tenen moltes branques. Si ahir entrevistaven una tieta, un amic, o la filla d'una neboda, avui doble ració. No vols caldo? Dues tasses. I tres. I les que calguin. El que faci falta perquè no s'apagui el foc de l'escabrositat. Avui, la primera víctima del dia ha estat la tieta-àvia del petit, davant unes afligides Griso i la reportera del programa.

Un desplegament de mitjans per part d'Antena 3, amb tots els reporters del programa escampats en pocs metres quadrats, per cobrir tots els punts d'Almeria on s'ensumi dolor. Aquí en tenen la imatge.

Ana Rosa no es queda enrere. Fins i tot, ha utilitzat un hashtag per a l'ocasió, #HastaSiemprePececitoAR... Això sí, l'AR' que no falti.

Si ahir la xarxa titllava les dues periodistes de voltors, avui la fauna comparativa s'ha ampliat a les hienes, davant uns usuaris que amb un ull escriuen un tuit i amb l'altre, són espectadors del circ mediàtico-morbós que han construït al voltant de Níjar. Crítiques a Quintana i Griso, però també al 52% d'espectadors que s'hi van abonar entre les dues cadenes.

Avui són els funerals per Gabriel. I a El programa de Ana Rosa criticaven que la reina Letícia no hi hagi assistit... El que dèiem. Si aquests dies passen per Antena 3 o Telecinco als matins, posin-se un impermeable, que la brossa els podria esquitxar.