Tota la carn a la graella. 30 d'agost, inici oficial del curs 2021-2022 a Catalunya. Els escolars potser són encara de vacances, però les teles i ràdios ja han tret el Sant Cristo Gros i han tornat a la feina tots els programes que s'han pres uns dies de descans durant aquest estiu.

A la ràdio, retorn de Laura Rosel i un Jordi Basté que ha fet el fitxatge bomba d'aquest estiu, el de Mònica Terribas com a tertuliana del seu El món a RAC1, a banda del també flamant de Pablo Iglesias, compartint estudi.

baste y terribas

Mònica Terribas, flamant fitxatge de Jordi Basté com a col·laboradora d''El món a RAC1'

A la tele, TV3 també torna a la feina i aquest dilluns la graella ja tindrà una nova cara, si més no, la cara de sempre abans de marxar de vacances. A la tarda, Tot es mou, amb novetats, als migdies, el Planta baixa de Ricard Ustrell i a primera hora, Els matins amb Lídia Heredia al capdavant i una de les seccions imprescindibles del programa, l'agenda que cada dilluns recomana Albert Om per tenir avisats els espectadors d'on han de tenir un ull posat els següents dies.

Om ha parlat de Leo Messi i la seva estrena amb la seva nova samarreta del PSG. Si a Toni Clapés li està sent molt difícil de pair veure'l així, al de Taradell, tres quartes parts del mateix: "Gairebé desitjo més que perdi el PSG més que no pas el Madrid. Fins i tot ahir vaig celebrar que els gols els fes Mbappé, que segurament el fitxarà el Madrid. Pararem bojos. Serà com un Dragon Khan. Tinc ganes de veure Messi, el que no vull és que li vagi bé."

om messi

Albert Om analitza l'estrena de Leo Messi amb el PSG / TV3

L'altra gran data marcada en vermell a l'agenda del periodista és aquest dimecres, quan desapareixin els peatges. Després de segles d'haver de pagar religiosament quan anem en cotxe per l'autopista, ara passaran a millor vida, ja veurem fins quan.

El que no entén Om és aquest tarannà tan català de no celebrar les victòries: "Hem de recordar que s'acaben els peatges, ho dic perquè sembla que tinguem una predisposició genètica a no celebrar aquestes coses, perquè ara estem amb el debat de com ho pagarem això? Celebrem-ho, que ho hem perseguit durant 50 anys". "És molt català", afegeix Heredia. L'única cosa que faria canviar d'opinió Om és un objecte que ja no es veia els darrers anys: les cistelles on posar-hi les monedes: "Si continués així, encara els pagaria. Era un moment esperadíssim, quan viatjaves tota la família i havies de tirar-ho exacte, que els anava com deglutint".

om agenda3

Albert Om i la fi dels peatges a Catalunya / TV3

Però per dies clau, per a Om, els que cal demanar-se ja a les respectives feines de cadascú. Dos dies que segons el col·laborador, els catalans haurien de córrer a demanar als encarregats de recursos humans: "els dies claus de veritat, els que has d'anar a recursos humans i dir 'Saps aquells dos dies que tinc pendents?', doncs que siguin l'11 d'octubre i el 7 de desembre". Per què? Pels possibles ponts, especialment el 7 de desembre, que cau en dimarts, entre el 6 i el 8.

om agenda2

Albert Om i els dies claus de l'agenda dels propers mesos / TV3

Om ha començat la feina parlant dels dies de festa, com ha de ser. Ha recordat als espectadors catalans que d'aquí fins a finals d'any tenim per endavant 81 dies laborables. D'aquí la necessitat de tenir clars els dies que puguem prendre'ns un respir. Encara queda molt per les festes de Nadal, ha recordat Om, però ha volgut remarcar un aspecte a tenir en compte que ha agafat amb la cama canviada a la presentadora.

"La mala notícia: Nadal i Sant Esteve, en què cau? Dissabte i diumenge". Heredia no se'n sap a venir: "Què dius ara? Encara no ho havia vist això! Això és una catàstrofe". Just comença temporada i Om ja ha deprimit els catalans amb una dada que molts encara no havien mirat. Però sí, sí, les festes d'aquells dies, a parir panteres. Esperem que a partir d'ara, les notícies de l'agenda Om siguin més optimistes...

---

Un Albert Om que entre les coses que ha fet de vacances, va anar en bicicleta pel Delta de l'Ebre amb Judit Mascó, van jugar a la petanca i li va confessar que quan es va agafar un temps per marxar a viure a França tres mesos, ho feia cada dijous, "per integrar-se". "Jo en aquell parèntesi que vaig anar uns mesos a França, no ho veia com una cosa de jubilats sinó com un senyal d'integració a la vida francesa. Tots els dijous, amb tota la gent que havíem coincidit en una escola d'Aix-en-Provence, japonesos, mexicans, americans de totes les edats, anàvem a jugar a petanca en un parc. Van ser tres mesos cada dijous"Om va marxar perquè sentia la necessitat d'un canvi, de "fer un Erasmus als cinquanta anys".