La desfilada militar del darrer 12-O a Madrid va tenir dos protagonistes indiscutibles: el paracaigudista que es va estampar contra un fanal i Ainhoa Arteta. Sense que ningú s’ho esperés (era un secret que només coneixien la ministra Margarita Robles i el seu home), la cantant guipuscoana es va plantar a l’escenari que hi havia al davant de la llotja d’autoritats i va entonar ‘La muerte no es el final’, un himne en honor als soldats morts. I avui n’ha explicat l’experiència al programa d’Ana Rosa Quintana.

ainhoa arteta telecinco

Pots veure el moment clicant sobre la foto | Mediaset

A Telecinco, la soprano ha confessat el motiu que la va impulsar homenatjar les Forces Armades el Dia de la Hispanitat: “En el País Vasco ha habido tantas víctimas que no han tenido ni un entierro ni un funeral como es debido. Se lo ofrecí a todos aquellos que han muerto en servicio”. Ainhoa Arteta recorda els anys d’ETA i Ana Rosa li demana: “¿Has pagado un precio por tus declaraciones de españolidad?”. La resposta, tota una mostra de patriotisme espanyol: “Sí. Por desgracia vivimos en un país en el que llevamos la multiculturalidad al extremismo. En este momento, declararte española siendo vasca tiene sus consecuencias. Pero me toca un pie. Soy vasca, con no sé cuántos apellidos, pero soy esencialmente española”.

ainhoa arteta ana rosa

Mediaset

Allò tan típic de fardar de nacionalista pels cognoms que té cadascú. Com si dir-se d'una manera o d'una altra volgués dir res més que això: que tens un cognom (o vuit) com qualsevol altre.