Possiblement alguns dels plats pels quals la xef catalana Ada Parellada sent especial predilecció tinguin tots ells una característica en comú: que estan deliciosos? No cal ni posar-ho en dubte, tractant-se d'algú amb un talent innat per a la cuina que porta molts anys entre fogons... Parlem d'una característica cromàtica: són de color groc

ada

TV3

La xef del 'Semproniana' fa un any i alguns mesos va començar a organitzar uns àpats solidaris que després han anat proliferant: els sopars grocs, una trobada de solidaritat amb els presos polítics en què les menges que se serveixen són de color groc i tota la decoració és groga. Aquests tipus d'àpats han contribuït a subministrar fons a la caixa de resistència, on van a parar els beneficis d'aquests actes. Fins i tot, hi ha un llibre que recull les receptes, amb un emotiu pròleg de Jordi Cuixart.

ada4

I d'aquesta pensada n'ha parlat amb Eloi Vila Al cotxe!. Una conversa deliciosa, com la cuina que proposa Parellada, iniciada a Sant Vicenç de Montalt. Però uns plats que van venir acompanyats d'una digestió no del tot suau, especialment, per les derivades d'haver-se posicionat com ella ho va fer: "Això em va portar molts problemes, però molts menys que les persones que tenim a presó i a l'exili".

ada2

ada3

TV3

"Vaig viure una campanya de desprestigi, moltes reserves falses, trucades molt incòmodes. Però entenc que tota la campanya venia de fora. Aquest país tolera, pensem diferent, però els que vivim aquí coneixem la nostra realitat i ens respectem", continua la xef. Una campanya lamentable que va haver de patir, però que amb l'escalf dels molts que li donaven suport, va poder girar com un mitjó. Un mitjó de color groc: "Aquí coneixem la nostra realitat i ens respectem. Tot allò es va transformar en una onada, un tsunami de suport que em va emocionar molt, gent que venia a abraçar-me i dir-me 'estem junts'. Vaig treballar com mai, tot allò que havia de ser dantesc es va transformar en un un any de joia total, molt bonic".

Celebrem la valenta iniciativa que va tenir Parellada. I ho farem dinant secret d'ibèric amb pols de blat de moro i salsa de safrà i una crema de llimona.